Comunitatea creștin ortodoxă din Uricani și-a văzut visul împlinit: sfințirea noii Catedrale ortodoxe ”Adormirea Maicii Domnului”

Nu mai puțin de 12 ani au trecut de când, cu binecuvântarea lui Dumnezeu, la inițiativa preotului Petrache Crețu, slujitor în Parohia Ortodoxă de la Uricani, a fost pusă piatra de temelie a Catedralei Ortodoxe cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului” de la Uricani. Acestui proiect, dorit de înteaga comunitate creștin-ortodoxă care, deși majoritară la Uricani, era văduvită de o biserică situată în centrul orașului, i-au subscris sute de oamenii care au răspuns subscripției publice pentru strângerea de fonduri necesare construcției bisericii, dar și reprezentanții autorităților publice locale, regionale și centrale.

Realizată după cele mai riguroase canoane culturale și religioase, Catedrala ortodoxă de la Uricani a fost sfințită și târnosită în binecuvîntata zi de  duminică, 26 august 2018, în cadrul unei ceremoni speciale, la care alături de părintele protopop Petrache Crețu (cel care va sluji mai departe acest așezământ religos), au fost prezenți înalți prelați ai Bisericii Ortodoxe Române. Slujba de sfințire a Bisericii a fost oficiată de ÎPS Laurențiu -arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu PS. Nicodim – episcopul Severinului și Strehaiei, cu PS. Andrei – episcopul Covasnei și Harghitei, cu PS. Galaction -episcopul Alexandriei și Teleormanului precum și PS. Gurie – episcopul Devei și Hunedoarei, cărora li s-au alăturat, după datină, un sobor de preoți și diaconi, dar și sute de credincoși. În rândul acestora s-au numărat și personalități ale vieții publice, începând desigur cu primarul Uricaniului, Dănuț Buhăescu (unul dintre cei mai fervenți susținători ai acestui proiect de suflet al comunității uricănene) dar și alți importanți oaspeți veniți, cu acest prilej, la Uricani. Îi amintim aici, spre exemplu, pe ministrul Românilor de Pretutindeni – Natalia Intotero, deputatul Laurențiu Nistor, administratorul public al județului Hunedoara – Costel Avram, primarul municipiului Vulcan – Gheorghe Ile, viceprimarul orașului Uricani – Corneliu Braia, consilieri locali și județeni ș.a.m.d.

”Mulțumim lui Dumnezeu că am ajuns să trăim și acest atât de mult așteptat moment, în comunitatea ortodoxă a orașului nostru: sfințirea noului nostru lăcaș de rugăciune. Este pentru noi toți un prilej de mare bucurie, așa cum de pe acum ne încearcă și un sentiment de mândrie a faptului că, împreună, am putut duce la bun sfârșit acest proiect. Le mulțumesc tuturor celor care au fost prezenți duminică la ceremonia de sfințire a Catedralei ortodoxe, așa cum le mulțumesc înalților prelați care ne-au făcut cinstea de a fi prezenți la bucuria noastră. Doamne-ajută !”, a declarat primarul Dănuț Buhăescu.