Europarlamentarul Siegfried Mureșan cere lămuriri Comisiei Europene privind eligibilitatea construcției unui nod rutier pe A1 la Sîntuhalm

Home Economie Europarlamentarul Siegfried Mureșan cere lămuriri Comisiei Europene privind eligibilitatea construcției unui nod rutier pe A1 la Sîntuhalm
Europarlamentarul Siegfried Mureșan cere lămuriri Comisiei Europene privind eligibilitatea construcției unui nod rutier pe A1 la Sîntuhalm

După ce săptămâna trecută a avut o serie de întâlniri la Deva, cu primarul municipiului Deva, dar și cu parlamentarii liberali din județul Hunedoara, eurparlamentarul hunedorean Siegfried Mureașan (PPE-PNL) a solicitat, prin intermediul unei scrisori adresate Comisiei Europene, lămuriri cu privire la posibilitatea finanțării din fonduri eurpene a unui nod rutier de legătură pe A1 Deva-Orăștie, în zona localității Sântuhalm.

”Sunt 5 ani de când a fost inaugurat tronsonul de autostradă Deva – Orăștie, iar locuitorii municipiului Hunedoara încă nu au un nod de acces către autostradă, deși vorbim de al doilea cel mai mare oraș din regiune. În tot acest timp, miniștrii guvernelor PSD – ALDE s-au întrecut în declarații contradictorii privind eligibilitatea construcției unui nod rutier la Sântuhalm care să facă legătura între autostradă și șoseaua către Hunedoara. Pentru a lămuri situația și a urgenta construcția acestui nod, am trimis astăzi o interpelare Comisiei Europene. Am întrebat Comisia dacă acest proiect este eligibil pentru finanțare din fonduri de coeziune și dacă da, care sunt condițiile pentru accesarea finanțării”, a declarat europarlamentarul Siegfrid Mureșan. 

În textul oficial transmis Comisie Europene, europarlamentarul arată că varianta ocolitoare Deva – Orăștie la standard de autostradă a fost finalizată în 2013, fiind cofinanțată prin intermediul fondului ISPA. ”Varianta ocolitoare a fluidizat traficul rutier în zonă, însă are un defect structural, căci nu dispune de o descărcare de trafic pentru șoseaua spre municipiul Hunedoara, al doilea oraș ca mărime al județului și care din acest an nu mai are nicio legătură feroviară, după închiderea gării. Descărcările de trafic prevăzute de proiect nu sunt suficiente pentru traficul din zonă, de aceea una dintre variante este construcția unei noi descărcări, precum și a unui nod rutier în zona localității Sântuhalm”, se arată în textul transmis de Mureșan, CE.

Eurodepautatul explică de asemenea că autoritățile guvernamentale din România au informat opinia publică în mod contradictoriu, afirmând inițial că un astfel de proiect nu poate fi demarat întrucât autostrada este încă în construcție și ar exista riscul pierderii finanțării europene. Ulterior, ministrul transporturilor a afirmat că un astfel de nod rutier ar putea fi executat prin intermediul fondurilor europene.

”A fost Comisia informată de către autoritățile române cu privire la intenția realizării unui nod rutier la Sântuhalm, pentru descărcarea traficului de pe varianta ocolitoare Deva – Orăștie? Este acest proiect eligibil pentru finanțare din fonduri de coeziune și dacă da, care sunt condițiile pentru accesarea finanțării?”, întreabă europarlamentarul hunedorean, oficialii de la Bruxelles.