Premieră la concursul național de turism ”Pro Parâng”: podium stabilit prin tragere la sorți !

Home Reportaj Premieră la concursul național de turism ”Pro Parâng”: podium stabilit prin tragere la sorți !
Premieră la concursul național de turism ”Pro Parâng”: podium stabilit prin tragere la sorți !

Ediția din acest a Trofeului ”Pro Parâng”, competiție derulată în cadrul Campionatului Național de Turism Sportiv ”Ștafeta Munților”, în organziarea  Asociația schi turism montan Pro-Parâng a consemnat o premieră absolută în istoria acestui tip de întreceri sportive din țara noastră, după ce organziatorii au fost nevoiți să stabileacă odinea celor trei clasați pe podiul, prin… tragere la sorți.

Concursul dotat cu Trofeul Pro Parâng a avut loc, la finele săptămânii trecute în Masivul Parâng – Căldarea glaciară Cîlcescu și Zănoaga. Tabăra de corturi a fost amplasată în zona podului Ștefanu peste Lotru la circa 6 km de Obârșia Lotrului pe Transalpina – direcția Novaci.

La acest eveniment de tradiție au participat un număr de 13 cluburi și asociații din țară, după cum urmează: Hai Pe Munte Iași, Cocoșul de Munte Brașov, Zimbrul Carpatin Argeș, Alpin Club Pro-Mont București, Jnepenii, CTE Buila Vânturarița, Gașka, Arcul Carpatin tot din București, IA ȘI și Urcă din Iași, Drumeții Montane Tg-Jiu, Mecanturist Galați. Valea Jiului a fost reprezentată de Montan Club Floarea Reginei Valea Jiului și Crucea Roșie Petroșani.

Potrivit președintelui Asociației Pro Parâng, Cazimir Radvanski, traseul de drumeție (raid montan) a avut o lungime de 15 km, iar participanții au urcat până în Căldarea Gâlcescu unde au putut admira lacurile glaciare Câlcescu, Pencu, Vidal și Păsării amplasate la peste 2000 de metri altitudine. După o binemeritată pauză în care s-au bucurat de peisaj și au făcut fotografii, concurenții au trecut în Căldarea Zănoaga unde au vizitat Lacul Zănoaga și pe un traseu parțial nou, au coborât la punctul de finiș, unde a fost amenajat poligonul de orientare.

Pentru categoria de concurs ,,Family”, unde printre participanți s-au numărat și copii, traseul a fost  mai scurt, respectiv până la Tăul Huluzu și retur.

Proba de orientare  cu hartă și busolă sa desfășurat într-un poligon avînd o lungime de circa 750 m și  11 posturi de control. Din fiecare echipă a fost delegat un reprezentant pentru a parcurge poligonul. În cazul categoriei ”Family” a participat un adult și un copil care utiliza harta și busola.

La finalul întrecerilor, în premieră in istoria acestei competiții naționale, pe primul loc al podiumului sau clasat trei cluburi participante: Hai Pe Munte Iași, Cocoșul de Munte Brașov și Montan Club Floarea Reginei Valea Jiului. În aceste condiții, trofeele au fost atribuite prin tragere la sorți.

Dincolo de binemeritatele felicitări adresate câștigătorilor, organziatorii transmit mulțumiri celor care au sprijinit organziarea acestei ediții a Trofeului Pro-Parâng și anume: Adarco Invest SRL, Sala de Evenimente ,,Prestige”, Obștea Rădeiu din Novaci, Electro Promex  Invest, Trans Lauran SRL, Costi-Mari SRL, Barul ,,La Bănița”, Info 98, Electro-Star Petroșani, Centrul de Informare Turistică Petroșani. De asemenea, organziatorii mulțumesc jandarmilor de la Postul de Jandarmi Montani Voineasa care au fost prezenți pe toată durata desfășurării competiției.