Expoziție a artistului fotograf Petrovics László din Ungaria, la galeria de la Cinema-Vulcan

Home Cultură Expoziție a artistului fotograf Petrovics László din Ungaria, la galeria de la Cinema-Vulcan
Expoziție a artistului fotograf Petrovics László din Ungaria, la galeria de la Cinema-Vulcan

Galeria de artă din foaierul Cinematografului ”Luceafărul” din municipiul Vulcan, va fi în luna septembrie gazda unui eveniment cultural deosebit, prilejuit de vernisarea expoziției de fotografie a artistului Petrovics László din Várpalota-Ungaria.

Expoziția este un rod al colaborării pe tărâmul artei fotografice dintre expozant și artistul fotograf vulcănean Francisc Nemeth, membru AFIAP. Potrivi acestuia, evenimentul artistic pe care municipiul Vulcan îl va găzdui în data de 9 septembrie 2018, de la ora 17,00 reprezintă o expoziţie de fotografii de reportaj socio-documentar, în care sunt prezentate monumente arhitecturale de epocă, natură, artizanat, viaţa cotidiană, profil de generaţii, toate din zona de dincolo de Dunăre a Ungariei, instantaneele fotografice acoperind viața din 19 aşezări maghiare. Autorul acestei expoziții este prietenul meu Petrovics László din Várpalota-Ungaria, istoric, profesor de istorie şi de drept, personalitate de elită în domeniul conservării monumentelor, păstrării tradiţiilor populare şi minereşti, înfrumuseţării localităţii, dar și preşedintele Uniunii Pentru Păstrarea şi Înfrumuseţarea Oraşului Várpalota. A publicat articole în reviste, a editat cărţi, a ţinut şi ţine conferinţe la nivel naţional. Eu l-am cunoscut la Petroşani în anul 2016, când a avut o expoziţie similară la Casa de Cultură a Studenţilor. Atunci am devenit prieteni. La intervenţia domniei sale, am fost invitat anul trecut de Ziua Minerului cu o expoziţie personală de artă fotografică, de către Primăria oraşului Várpalota. Cum era firesc, la rândul meu l-am invitat la Vulcan, cu expoziţia domniei sale”, explică artistul vulcănean Francisc Nemeth.

Acesta își exprimă speranța că artistul fotograf din Ungaria va beneficia o primire pe măsură din partea comunității locale din municipiul Vulcan, după cum și domnia sa a avut parte în orașul maghiar înfrățit cu municipiul Petroșani. ”Sper să oferim la rândul nostru o primire așa cum se cuvine, oaspetelui nostru. Am speranţa că și domnul primar Ile mă va ajuta în acest sens, așa cum am convingerea că publicul iubitor de fotografie și pasionat de cultura europeană va răspunde invitației de a participa la acest vernisaj”, a mai spus Francisc Nemeth.