Programul Serbărilor Naționale de la Țebea 2018

Home Cultură Programul Serbărilor Naționale de la Țebea 2018

Duminică, 9 septembrie 2018, în comuna Baia de Criș, Județul Hunedoara, la Panteonul de la Țebea vor fi organizate „SERBĂRILE NAŢIONALE – ŢEBEA 2018”, închinate memoriei lui Avram Iancu, de la moartea căruia se împlinesc 146 de ani.

Avram Iancu a rămas pentru totdeauna în conștiința românilor, fiind considerat unul dintre cei mai importanți eroi ai națiunii noastre. Crăișorul Munților va rămâne, datorită faptelor sale extraordinare, încrustat  pentru eternitate pe frontispiciul panteonului marilor personalități istorice ale acestei țări care au făcut posibilă dăinuirea în timp a națiunii noastre. El este considerat cel mai mare erou naţional al românilor din Transilvania, cu merite excepţionale în afirmarea identităţii şi a drepturilor naţionale pe teritoriul strămoşesc, fostul conducător al revoluţiei române din 1848-1849 din Transilvania fiind declarat Erou al Naţiunii Române.

Prefectura județului Hunedoara informează că și în acest an, cu acest prilej, la Complxul Istoric de la Țebea va avea loc un ceremonial de comemorare a marelui patriot Avram Iancu, dar și o nedeie populară tradiținală.  Manifestările de la Țebea se vor desfășura după următorul program:

Ora 10.30 – 11.10      

  • Întâmpinarea persoanei oficiale,
  • Salutul drapelului de luptă,
  • Intonarea Imnului Național al României,
  • Slujba religioasă de pomenire,
  • Mesajul Primarului Comunei Baia de Criș,
  • Evocarea istorică a evenimentului,

Ora 11.10 – 12.00

  • Ceremonia depunerii de coroane, Defilarea Gărzii de Onoare.

Manifestările vor continua cu un spectacol susținut de formații și interpreți de muzică populară.

Pentru buna desfășurare a manifestării, organizatorii au stabilit că accesul publicului, în data de 09 septembrie pe platoul destinat ceremonialului, se va realiza doar pe poarta nr. 2 (situată în imediata apropiere a căminului cultural). În acest sens, le recomandăm participanților să respecte sugestiile și indicațiile organizatorilor, iar în situația în care se observă săvârșirea unei fapte ilegale, să se adreseze personalului din dispozitivul de ordine publică.

Totodată, Instituția Prefectului județului Hunedoara informează că se interzice accesul cu drapele sau însemne ale partidelor politice iar în timpul ceremonialului public, se recomandă un comportament decent și evitarea zgomotelor puternice (imnuri, lozinci) care afectează caracterul comemorativ al manifestării.