Hunedorenii Dan si Alexandra Marcu au cucerit și Muntele Ararat

Home Stiri la zi Hunedorenii Dan si Alexandra Marcu au cucerit și Muntele Ararat
Hunedorenii Dan si Alexandra Marcu au cucerit și Muntele Ararat

În luna august 2018, Dan si Alexandra Marcu, membrii de baza ai clubului Evolutii din Deva, au pornit într-o nouă expediție montană, de data aceasta pe varful Ararat (5165 m), cel mai înalt vârf al Turciei.

Muntele Ararat este un vulcan stins situat pe podișul Anatoliei și este considerat locul biblic unde, în timpul potopului, ar fi ajuns arca lui Noe.

”Guvernul turc obligă alpiniștii care doresc să urce acest vârf să contacteze firme locale de ghizi montani, astfel încât am pornit în expediție alături de Zeki, un ghid din Dogubeyazid și alte 11 persoane din diferite părți ale lumii”, a declarat Dan Marcu.

La expediție au mai participat și alți doi hunedoreni, respectiv Florin Andrei și Alexandra Andrei (Pingu). Pingu are 11 ani, participă la acțiunile clubului Evoluții încă de la înființarea acestuia și a avut parte de o educație montană și antrenamente intensive alături de experimentații alpiniști Dan și Alexandra Marcu.

Dintre cele 11 persoane (spanioli, irlandezi, italieni, israelieni) care au participat la această expediție pe muntele Ararat, majoritatea având o vasta experiență montană, doar 9 au reușit să atingă vârful muntelui Arara, iar alți 2 (un tată și fiu de 12 ani, din Israel) au trebuit să renunțe, neavând parte de cunostințele sau pregătirea necesare unei ascensiuni de această amploare.

Alexandra Marcu spune că ”Ziua Vârfului” a durat în total 14 ore și a însemnat 1000 de metri urcați în altitudine și aproximativ 3000 m la coborâre. ”A fost o zi lungă, cu porțiuni de grohotis, bolovani dar și ghețar, însă ne bucurăm că am avut parte de o zi frumoasă și am reușit să ajungem pe vârf. Suntem mândri că Pingu și-a dorit să vină alături de noi în aceasta expediție, că a fost mereu atentă și și-a dat toata silința, reușind să atingă cota de 5165 m. Expediția Ararat-2018 a avut ca scop promovarea Devei, a județului Hunedoara, a țării și sărbătorirea Centenarului pe cel mai înalt vârf al Turciei! Mulțumim tuturor celor care ne-au susținut în acest demers”, a declarat Alexandra Marcu, vicepreședinte al clubului Evoluții și amsasador al turismului românesc.

Pentru temerarii alpiniști hunedoreni, aceasta a fost prima expediție din acest an, însă cei doi deveni plănuiesc să sărbătorească  Centenarul și în perioada noiembrie-decembrie, când vor pleca într-o nouă expediție, de data aceasta in Uganda, pe Margherita Peak, al treilea vârf ca înalțime de pe continentul african.

Expediția celor doi temerari sportivi hunedoreni pe muntele Ararat a fost susținută de către Primaria Municipiului Deva, Consiliul Local Deva dar și de sponsori generoși care au decis să sprijine activitatea devenilor.