Elisabeta Bogățan, o maestră a slovei omagiată la Biblioteca județeană

Home Cultură Elisabeta Bogățan, o maestră a slovei omagiată la Biblioteca județeană
Elisabeta Bogățan, o maestră a slovei omagiată la Biblioteca județeană

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat în data de 12 septembrie 2018, la Sala de Lectură, un eveniment cultural cu totul special: întâlnirea cu poeta Elisabeta Bogățan. Poeta a venit în fața publicului devean cu patru noi volume de poezie: Idile (Editura Timpul din Iași), Iubirile (Editura Eurostampa din Timișoara), volumul în patru limbi Unde/Où/Where/Где (Editions Poètes à vos plumes din Paris) și Ponts/Punți (Editura Sofiana din Petrila).

”Elisabeta Bogățan este una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate scriitoare din județul Hunedoara, citită și apreciată și în Franța. Licențiată în filologie, a lucrat ca profesoară de limba franceză, apoi traducătoare de limba franceză şi rusă”, a spus gazda evenimentului, Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene din Deva.

Acesta a mai arătat că Elisabeta Bogățan s-a transformat literalmente într-un minunat ambasador al culturii românești peste hotare. ”Poezia ei a devenit tot mai rafinată, tot mai esențializată, de la un volum la altul. Poeta se află permanent în căutarea cuvântului „ce exprimă adevărul”, cum spunea Mihai Eminescu, a cuvântului care să-i reflecte cel mai bine trăirile lăuntrice. Căutarea permanentă a cuvântului, a slovei potrivite este laitmotivul volumului în patru limbi (română, franceză, engleză, rusă) intitulat  „Unde”. Cuvintele poetei Linda Bastide, ex-vicepreședintă a Societății Poeților Francezi, membră a PEN Club din Franța, exprimă cum nu se poate mai bine această perpetuă și neobosită căutare a cuvântului ce devine poezie: „Elisabeta Bogățan, poetă desăvârșită, ne dezvăluie poate aici, în sfârșit, după câteva volume cu secretele bine păstrate în adâncul sufletului său, alfa și omega lungului, prețiosului și rarului său itinerar, care merită să fie salutat.” Volumele de poezie prezentate astăzi vor aduce satisfacții estetice deosebite celor care știu să savureze o poezie scrisă cu talent, o poezie care lasă să se întrevadă sufletul sensibil și generos al autoarei”, a spus Ioan Sebastian Bara.

Poetul și filosoful francez Serge Lapisse, și el un foarte bun cunoscător al creației poetice a Elisabetei Bogățan, spune: „Elisabeta Bogățan este o poetă în sufletul său și sensibilitatea sa ne duce spre drumuri de lumină. Poezia sa este tandră și ferventă, iar cuvintele cântă și dansează sub pana sa fină.”

La finalul întâlnirii cu iubitorii de carte din Deva, poeta Elisabeta Bogățan a oferit autografe doritorilor.