Cum se vede întâlnirea la nivel european organizată la Petroșani de Confederația Meridian, în prisma Opoziției politice

Home Politică Cum se vede întâlnirea la nivel european organizată la Petroșani de Confederația Meridian, în prisma Opoziției politice
Cum se vede întâlnirea la nivel european organizată la Petroșani de Confederația Meridian, în prisma Opoziției politice

Deputatul USR Cristina Prună, unul dintre parlamentarii Opoziției politice care are preocupări constante cu privire la situația din Valea Jiului, crede că dezbaterile cu privire la viitorul Văii Jiului, organziate în cusul acestei săptămâni la Petroșani, cu participarea comisarului european Corina Crețu și unor înalți demnitari ai statului români, nu a adus decât încă un episod de pură demagogie din partea politicienilor puterii, n fața unor oameni greu încercați de situația economică și socială a prezentului, în care se află Valea Jiului.

”Mi-am dorit să fiu prezentă la această întâlnire, organizată de sindicatele din minerit, deoarece de un an de zile m-am implicat activ în această zonă și am adus în atenția oamenilor provocările cu care se confruntă Valea Jiului în contextul tranziției energetice. La acest eveniment au participat comisarul Corina Crețu, ministrul Rovana Plumb și ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero. Marii absenți care erau prevăzuți în program: Viorica Dăncilă, ministrul Energiei Anton Anton și ministrul Finanțelor Orlando Teodorovici, semn că una dintre zonele cele mai defavorizate din România, de unde PSD-ALDE așteaptă voturi la fiecare rundă de alegeri, nu reprezintă o prioritate mai mare decât îndeletnicirile și uneltirile de partid. Concluzia este că va curge „lapte și miere” în Vale. Guvernul a promis că va investi peste 3.5 miliarde de euro până în 2030, dintre care 800.000 euro pentru strategie și 1.5 milioane de euro pentru antreprenoriat”, a spus Cristina Prună, într-o pstare pe pagina sa de socializare.

Deputatul USR crede că, atunci când vine însă vorba de proiecte concrete, cum ar fi rețelele de termoficare, ministrul Rovana Plumb aruncă mingea la autoritățile locale – „avem bani, să ne trimiteți proiectul!”. Primarii au altă părere, însă. Nu există suficienți abonați, iar proiectul nu poate fi viabil!

”Mesajul meu a fost unul cât se poate de clar: e nevoie ca funcționarii de la Comisia europeană și cei de la Palatul Victoria să vină în mijlocul comunității și să îi ajute pe oameni să scrie proiecte, altfel cifrele acestea pompoase vor rămâne doar pe hârtie”, spune Cristina Prună.

Deputatul USR recunoaște, la unison cu toată lumea, că o problemă sensibilă în Valea Jiului o reprezintă minele Lonea și Lupeni! ”Se dorește prelungirea exploatării de cărbune în aceste mine care trebuiau să se închidă la finalul acestui an. Comisarul Corina Crețu a afirmat că nu se impune de la Comisia Europeană închiderea minelor, dar că regulile europene nu mai permit acordarea ajutorului de stat. Problema este că aceste mine nu pot funcționa fără ajutor de stat, deoarece nu mai sunt viabile economic. Dar lipsa de viabilitate economică e o problemă care pălește prin comparație cu gradul deficitar prin care se oferă siguranță oamenilor care coboară zilnic în mină. Marele absent, ministru Energiei Anton Anton declara el însuși, după moartea minerului Gabriel Duleanțu de la mina Lupeni, că starea tehnică și situația economică a minei sunt precare și trebuie închisă definitiv până la finalul anului! În afară de mineri, sunt foarte puțini oameni care au intrat într-o mină. Nici măcar unii liderii de sindicat nu cunosc adevărata situație de acolo. Eu am făcut-o acum un an, după accidentele de la mina Lupeni. Am petrecut 3h în subteran, iar sentimentul meu a fost unul de apăsare, revoltă și frică! Frică pentru siguranța oamenilor. Să vă explic. Aceste mine sunt niște bombe cu ceas: nu au mai văzut investiții de 30 ani, tehnologia este la nivelul anilor ’80. Mineri sunt din ce în ce mai puțini, mulți dintre cei experimentați au ieșit deja la pensie, lipsesc de multe ori competențe cheie, elemente care pun în pericol viața oamenilor. În ultimele 10 luni au murit 7 mineri în accidente de muncă. Pentru miniștrii și deputații din Comisia de Industrii și Servicii pe care i-am interpelat este o cifră insignifiantă. Au râs sfidător atunci când le-am pus în vedere aceste drame”, arată deputatul USR Cristina Prună.

Dincolo de toate aceste considerații, deputatul USR crede că Valea Jiului rămâne o provocare. Ea le transmite liderilor politici, guvernamentali și europeni care au fost prezenți, zilele acestea, în Valea Jiului, că și-a  notat, cu subiect și predicat, tot ce s-a spus acolo urmând ca, în baza acestor informații să adreseze o interpelare Guvernul și autorităților locale, pentru a verifica constant dacă prmisiunile sunt respectate sau, dimpotrivă, avem din nou de-a face cu un bâlci al deșertăciunilor.

Ceea ce, ca orice politician, nu spune desgur nici deputatul USR Cristian Prună este că o întâlnire similară, petrecută în același loc, dar avându-i ca protagoniști pe premierul din acea vreme Dacian Cioloș (la rîndul său, fost comisar european), dar și membri ai Guverunului tehnocrat s-a oprit, dpă nici un an de zile, în același stadiu al nevoii de Strategii speciale pentru dezvoltarea Văii Jiului.