Eurodeputatul Iuliu Winkler despre relațiile comerciale dintre UE și China

Home Politică Eurodeputatul Iuliu Winkler despre relațiile comerciale dintre UE și China

Cooperarea, și nu confruntarea trebuie să fie dominanta relațiilor comerciale dintre UE și China, fără ca UE să accepte compromisuri în privința niciunuia dintre interesele sale fundamentale, a afirmat europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler, vicepreședinte al Comisiei de Comerț Internațional (INTA), marți seara, cu prilejul dezbaterii în plenul reunit la Strasbourg a Raportului referitor la stadiul actual al relațiilor UE-China.

Potrivit deputatului european, Comisia INTA apreciază rolul tot mai important pe care China îl joacă pe scena mondială, dar atrage atenția că acesta vine cu responsabilități și angajamente în chestiuni cheie, cum ar fi reforma Organizației Mondiale a Comerțului și schimbările climatice. ”China a fost foarte activă în ultimul timp în comunicarea noilor reforme interne și deschiderea diverselor sectoare economice. Cu toate acestea, întreprinderile din UE care activează în China nu raportează progrese reale pe teren. Prin urmare, China ar trebui să-și acompanieze retorica cu măsuri concrete pentru a crea, în mod real, condiții de concurență echitabile pentru companiile și investitorii europeni, în special pentru IMM-urile europene”, a mai declarat Iuliu Winkler în intervenția sa în plenul PE în calitate de raportor de aviz al Comisiei INTA pentru raportul referitor la stadiul actual al relațiilor UE-China.

Raportul amintit se referă și la stadiul negocierilor dintre UE și China pe marginea Tratatului Bilateral de Investiții (TBI), PE urmând să ratifice acest acord. De altfel, PE este implicat, la rândul său, în acest proces de negociere, început în 2013, prin activități de monitorizare și prin formularea de opinii.

În calitatea sa de raportor permanent pentru relațiile cu China în Comisia INTA, Iuliu Winkler, s-a pronunțat în mai multe ocazii pentru includerea formatului de cooperare 16+1, respectiv dintre China și statele din Europa Centrală și de Est, în strategia generală a UE în privința relațiilor cu China.

În opinia vicepreședintelui INTA, poziția de negociere a UE ar putea fi consolidată substanțial dacă Uniunea ar vorbi pe o singură voce cu partenerul său strategic China.

”Trecem printr-o perioadă extrem de dificilă pe scena comerțului global, marcată de războiul comercial SUA-China. Acest conflict nu va genera niciun câștigător. În același timp, UE este angrenată în negocieri cu China pe marginea unui acord bilateral de investiții, acord care poate să fie bun pentru UE, pentru investitorii și toți cetățenii europeni, doar dacă, la nivelul Comisiei, se va conștientiza faptul că și statele din Europa Centrală și de Est trebuie să fie beneficiare ale acestui tratat în aceeași măsură cu economiile statelor membre din vestul Europei”, a precizat Iuliu Winkler.

Raportul referitor la stadiul actual al relațiilor UE-China a fost adoptat, miercuri, la Strasbourg, cu o largă majoritate.