Ce spune Ministerul Fondurilor Europene despre reuniunea la nivel înalt de la Petroșani

Home Economie Ce spune Ministerul Fondurilor Europene despre reuniunea la nivel înalt de la Petroșani
Ce spune Ministerul Fondurilor Europene despre reuniunea la nivel înalt de la Petroșani

În comunicatul de presă remis de Ministerul Fondurilor Europene în urma reuniunii la nvel nalt de la Petroșani, la care au participat, alături de ministrul Rovana Plumb, o serie de alți înalți demnitari de stat, membri ai Guvernului, se precizează că Ministerul Fondurilor Europene va lansa, în perioada următoare, un apel dedicat dezvoltării antreprenoriatului în zona Văii Jiului, așa cum de altfel a  anunțat și ministrul Rovana Plumb la Petroșani, unde a participat, alături de comisarul european pentru Politica Regională, Corina Crețu, la conferința la nivel înalt „Regiunile carbonifere din România în tranziția energetică”.

Potrivit oficialilor din MFP apelul va avea o valoare de aprox. 1,5 milioane euro. În cadrul acestuia, vor putea fi finanțate minim 25 planuri de afaceri cu o valoare maximă per plan de afaceri de 40.000 euro. „Guvernul României va sprijini această zonă pentru a deveni mai vizibilă atât prin resurse, cât și prin oamenii care trăiesc aici, mai inclusivă prin oportunități egale tuturor, mai competitivă și mai conectată, printr-o infrastructură dezvoltată. Va fi elaborat un plan de acțiune pe termen scurt și mediu privind politicile sectoriale din toate domeniile, ce va fi implementat în Valea Jiului atât din fonduri naționale, cât și europene, după modelul altor State Membre”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

La rândul său, comisarul european Corina Crețu, a declarat: „Valea Jiului primeşte o atenţie specială în cadrul iniţiativei de sprijin pentru regiunile carbonifere. Mulţumesc României că a acceptat invitaţia de a participa la această iniţiativă, prin care vor putea fi identificate posibilități de finanțare prin politica de coeziune”.

Evenimentul de la Petroșani a reunit reprezentanți ai Guvernului României, Parlamentului, autorități locale și membri de sindicat. A fost prezent, de asemenea, Jacques Glorieux, vicepreședinte Comisia Consultativă pentru Mutații Industriale, Comitetul Economic Social European. MFP precizează că această conferință a reflectat strânsa cooperare dintre Guvernul României, instituțiile la nivel european și autoritățile locale pentru inițiativa CE referitoare la regiunile carbonifere aflate în tranziție.

Aceasta este ce de-a doua vizită de lucru a ministrului Rovana Plumb în Valea Jiului, în ultimele luni, în scopul identificării de soluții concrete și de proiecte finanțabile din fonduri europene pentru dezvoltarea acestei regiuni.
Reamintim că Valea Jiului a beneficiat de 2,5 miliarde euro fonduri europene, în perioada de programare 2007-2013. În prezent, sunt deja în derulare proiecte în domeniul infrastructurii de transport, apă şi apă uzată dar şi de reabilitare termică a clădirilor. Conferința Regiunile carbonifere din România în tranziţia energetică, a fost organizată de Confederaţia Sindicală Meridian, alături de sindicatele din Valea Jiului.

Platforma pentru regiunile carbonifere în tranziție a fost lansată, la nivel european, în luna decembrie 2017, de Maroš Šefčovič, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil cu Uniunea Energetică, alături de Miguel Arias Cañete, comisar pentru Politici Climatice și Energie și Corina Crețu, comisar pentru Politica Regională.