Patru premiere în mai puțin de o lună la Teatrul Ion D. Sîrbu din Petroșani

Home Cultură Patru premiere în mai puțin de o lună la Teatrul Ion D. Sîrbu din Petroșani
Patru premiere în mai puțin de o lună la Teatrul Ion D. Sîrbu din Petroșani

Noua stagiune de teatru de la Petroșani aduce în atenția iubitorilor Thaliei premiere în lanţ pentru toate gusturile și pentru toate vârstele.

Potrivit reprezentanților instituției de cultură de la Petroșani, această stagiune îi este dedicată scriitorului Ion D. Sîrbu, patronul spiritual al teatrului. Firesc, putem spune, dacă avem în vedere că nul viitor se vor împlini 100 de ani (28 iunie 1919) de la nașterea scriitorului și 30 de ani (17 septembrie 1989) de la dispariția sa .

” Ce mai taci, Gary?” – un spectacol de Ion Barbu ce va avea premiera Sâmbătă, 22 Septembrie 2018, de la ora 19.00, în sala mare a teatrului, va deschide șirul evenimentelor din această stagiune.

“Teatrul Dramatic Ion D. Sîrbu din Petroşani, după 70 de ani de slujbă întru cuvânt, vă invită la prima manifestare de teatru nonverbal. Cum bine spunea şi Domnul al cărui nume zace pe frontispiciul teatrului: Nu sunt sigur că ne tragem din maimuţă, dar… Aşa şi noi, deschidem stagiunea 2018 cu acest experiment în care vorbele care ar trebui rostite sunt doar praf în vânt. O veche cutumă a anchetelor spune că ceea ce scoatem pe cale bucală poate fi lesne folosit împotriva noastră. Ne-am luat această măsură de prevedere şi lăsăm doar faptele să facă vorbire”, a declarat  Ion Barbu, regizorul spectacolului și unul dintre oamenii de cultură ai Văii Jiului dedicați, cu migală și pasiune, cultivării operei și spiritului celui care a fost Ion D. Sîrbu.

Din distribuția acestei piese fac parte actorii: Radu Tudosie, Izabela Badovics, Cosmin Rădescu, Amelia Toaxen, Irina Bodea – Radu, Simona Codreanu, Mihai Sima, Alexandru Cazan, Daniel Cergă, Sergiu Fîrte, Oana Liciu – Gogu, Oana Crișan, Nicoleta Niculescu, Gheorghe Stoica, Mihai Alexandru, Corina Vișinescu, Laurențiu Vlad.

A doua premieră a acestei stagiuni, la Teatrul Ion D. Sîrbu, este piesa lui Francis Veber, „Cină cu proști” pusă în scenă de regizorul Daniel Vulcu, iar scenografia este semnată de Bogdan Spătaru. Premiera acestui spectacol va avea loc pe data de 29 septembrie 2018, ora 19 în Sala mare a Teatrului.

O a treia premieră, semnată de regizorul Marius Oltean, pune în scenă, excepționala capodoperă a literaturii române, „Ion” de Liviu Rebreanu. Scenografia acestui spectacol este realizată de Wilhelmina Bekesi. Premiera va avea loc Duminică, 7 octombrie 2018 de la ora 19, în Sala mare a Teatrului.

În fine, o a patra premieră din debutul actualei stagiuni artistice a Teatrului din Petroșani, va avea loc pe data de 12 octombrie 2018, ora 19,00 la sala Artelier. Este vorba despre piesa „Pământ de cretă ” de Vanessa Montfort, în viziunea regizorului artistic Alexandru Mihăiescu și a scenografei Dorothea Iordănescu .
Premiera, 12 octombrie 2018 ora 19 Sala Artelier

Toate aceste spectacole sunt completate cu piesele de teatru dedicate celor mici, care vor fi prezentate, ca și până acum, în zilele de duminică, de la ora 12,00.

Începând cu data de 18 septembrie 2018, la Agenția Teatrului Dramatic „Ion. D Sîrbu” Petroșani au fost puse în vânzare și biletele pentru premiera spectacolului de teatru nonverbal „Ce mai taci, Gary?” Prețul biletelor este 25 sau 30 de lei in funcție de categoria locului. Programul Agenției Teatrale este între orele 9 -14. De asemenea, pentru rezervarea de abonamente pentru întreaga stagiune, sunteți așteptați în același interval orar la Agenția Teatrului din Petroșani.