Romanul istoric prezentat la Biblioteca județeană la Centenarul Maurice Druon

Home Cultură Romanul istoric prezentat la Biblioteca județeană la Centenarul Maurice Druon
Romanul istoric prezentat la Biblioteca județeană la Centenarul Maurice Druon

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează în ziua de 27 septembrie 2018, ora 1330 la Sala de Lectură, o manifestare cultural-educativă destinată în principal elevilor de liceu, dar deschisă tuturor doritorilor de informare. Sub genericul „Centenar Maurice Druon. Romanul istoric în colecțiile Bibliotecii Județene”, va fi făcută o amplă prezentare a scriitorului francez Maurice Druon, de la a cărui naștere se împlinesc în acest an 100 de ani, autorul celebrului roman istoric Regii blestemați. Vor fi prezentați principalii autori de romane istorice: Walter Scott, Lev Tolstoi, Henryk Sienkiewicz, Mihail Sadoveanu, precum și contemporanii Philippa Gregory, Hilary Mantel (cu romane inspirate din istoria Angliei) și Mika Waltari, Max Gallo, Valerio Massimo Manfredi, Christian Jacq (care au abordat istoria Egiptului, Greciei, Romei). Toți aceștia au scris cărți ce au devenit bestselleruri internaționale.

”Va fi menționat și scriitorul hunedorean Ioan Dan, cu romane inspirate din timpul domniilor lui Mircea cel Bătrân și Mihai Viteazu, precum și îndrăgitul scriitor Vintilă Corbul cu romanele sale Căderea Constantinopolelui, Uragan asupra Europei, Cavalcadă în iad etc.”, spune Ioan Sebastian Bara, manageru Bibliotecii județene.

Unul dintre cei mai cunoscuți prozatori francezi, Maurice Druon (1918-2009), membru al Academiei Franceze și laureat al prestigiosului premiu literar Goncourt (1948), a fost și membru de onoare al Academiei Române (1996), tocmai datorită imensei popularități de care s-au bucurat în țara noastră romanele sale Marile familii, dar mai ales Regii blestemați.

Maurice Druon a avut și o importantă activitate politică, fiind întotdeauna de partea forțelor progresiste și militând pentru o Europă cu adevărat democratică.

”Romanele istorice au suscitat mereu interesul cititorilor care puteau, astfel, să cunoască într-un mod atractiv evenimente și personaje istorice reale. Chiar dacă ficțiunea a avut un rol destul de mare în economia romanelor istorice, adevărul istoric a fost în mare parte respectat, astfel încât romane celebre au adus mai aproape de cititori evenimentul istoric din diverse epoci. De altfel, cum s-a mai spus, autorul de romane istorice nu reconstituie riguros o epocă, ci o evocă. Toate acestea vor fi prezentate într-o formă atractivă și bine documentată, în finalul expunerii fiind adresat participanților un set de întrebări din subiectul evocat, cei care vor răspunde corect fiind răsplătiți cu premii constând în cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană”, a mai precizat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene din Deva.