Se dă startul ediției 2018 a Zilelor Maghiare din județul Hunedoara

Home Cultură Se dă startul ediției 2018 a Zilelor Maghiare din județul Hunedoara
Se dă startul ediției 2018 a Zilelor Maghiare din județul Hunedoara

În acest an, cea de-a 9-a ediție a Zilelor Maghiare din județul Hunedoara vor sta sub semnul anului jubiliar dedicat lui Matei Corvin. În perioada 22-30 septembrie, Zilele Maghiare vor oferi peste 60 de programe în 9 localități hunedorene.

”În cele 8 zile, suntem deosebit de atenți la bilingvism pentru că, de la bun început, obiectivul nostru a fost și comunitatea română în cadrul manifestărilor noastre. Dorim să promovăm și să prezentăm patrimoniul nostru cultural, tradițiile noastre. Zilele Maghiare din județul Hunedoara au pornit acum 9 ani sub semnul deschiderii și al valorilor comune, nici astăzi nu este altfel. Dorim să împărtășim valorile și tradițiile noastre”, a declarat, joi, într-o conferință de presă, directorul Liceului Teoretic ”Téglás Gábor”, Kocsis Atilla, coordonatorul Zilelor Maghiare.

El a spus că evenimentele în aer liber sunt așteptate atât de membrii comunității maghiare, cât și de membrii comunității române, iar organizatorii fac totul pentru ca publicul să se simtă bine. ”Frumusețea, dar și greutatea organizării Zilelor Maghiare constă în faptul că manifestările se desfășoară în mai multe localități. Programele noastre ajung în toate acele comunități unde trăiesc maghiari și unde există nevoie de evenimente culturale în limba maghiară. În acest sens, Zilele Maghiare din județul Hunedoara sunt un eveniment unic în rândul zilelor maghiare organizate în Transilvania, pentru că, pe lângă programele realizate în spații publice din Deva sau Hunedoara, ajungem și la cele mai mici comunități maghiare cum ar fi aceea din Brad sau Streisângeorgiu – Călan. Astfel, membrii comunității noastre au ocazia să participe la programe care susțin conservarea identității culturale”, a punctat, la rândul său, deputatul european Iuliu Winkler, președintele UDMR Hunedoara.

”În acest an, evenimentele sunt dedicate regelui Matia Corvin. 2018 este anul jubiliar care marchează 575 de ani de la nașterea lui și 560 de ani de la încoronarea sa. Un moment important al anului jubiliar a fost programul Zilelor Maghiare din Cluj. Noi, la Hunedoara, continuăm șirul manifestărilor, onorându-l pe regele Matia Corvin, a cărui activitate este strâns legată de județul nostru. De aceea, vom avea evenimente care vor prezenta atât activitatea, personalitatea și influența sa asupra culturii noastre și a perioadei renascentistă. Și anul acesta vor fi prezenți delegații localităților înfrățite din Szombathely, Ikervár, Győrvár din Ungaria, dar și prietenii noștri din Ținutul Secuiesc, îmbogățind programul Zilelor Maghiare din județul Hunedoara”, a mai spus Iuliu Winkler.

”Promovarea diversității culturale este o prioritate pentru Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Hunedoara, iar, conform acestui obiectiv, sprijinim mai multe programe din cadrul Zilelor Maghiare din județul Hunedoara. Aș menționa două dintre ele, Ziua Tineretului, organizată împreună cu cercetașii și Consiliul Tineretului din județul Hunedoara, și Campionatul de minifotbal de la Lupeni. Avem cinci echipe, dintre care una este din Ungaria, dar și echipa ziariștilor din cadrul Asociației Ziariștilor Maghiari din România (AZMR)”, a adăugat, la rândul său,  directorul DJST Hunedoara, Széll Lőrincz.

În cadrul conferinței de presă, jurnaliștii și-au manifestat dorința de a participa, la edițiile viitoare, cu propria lor echipă la acest campionat de minifotbal.

În programul Zilelor Maghiare din județul Hunedoara, ediția a 9-a, figurează evenimente în aer liber, concerte live, târguri, expoziții, programe literare și culturale, evenimente gastronomice, și de păstrarea a tradițiilor maghiare, competiții sportive și excursii tematice pentru cunoașterea patrimoniului cultural construit.

Programul integral al Zilelor Maghiare din județul Hunedoara poate fi accesat aici: http://winklergyula.ro/pdf/Musorfuzet_RO_2018_x13