Gheorghe Ile: ”Când cetățenii și autoritățile își dau mâna, împreună putem face nu doar ceea ce trebuie, ci putem îndeplini visele oamenilor”

Home Administrație Gheorghe Ile: ”Când cetățenii și autoritățile își dau mâna, împreună putem face nu doar ceea ce trebuie, ci putem îndeplini visele oamenilor”
Gheorghe Ile: ”Când cetățenii și autoritățile își dau mâna, împreună putem face nu doar ceea ce trebuie, ci putem îndeplini visele oamenilor”

Parcă de prea multe ori în ultimii ani, oamenii comunităților s-au obișnuit doar să constate lucrurile care, pe moment, nu merg bine ori care necesită intervenția factorilor responsabili și, fără nici un fel de alte argumente, critica (uneori chiar înjurătura !) substituie dialogul, căutarea soluțiilor de rezolvare a problemelor și, într-un final, punerea în operă a acestora.

Municipiul Vulcan se numără printre localitățile Văii Jiului în care astfel de atitudini s-au manifestat și se mai manifestă încă, în mod special în mediul virtual. Tot aici însă, într-o fericită compensație, există și oameni, chiar în comunitățile din zonele în care te-ai aștepta poate cel mai puțin, care dincolo de lamentări, au înțeles că, în vremurile pe care le trăim, orice lucru bun făcut cere timp și, mai ales, implicare din partea tuturor.

Un astfel de parteneriat între cetățeni și administrația locală, oficializat tot în urma unor demersuri care au durat mai bine de un an de zile, au dus la constituirea așa numitelor Grupuri de Acțiune Locală (GAL), mai ales în zone mai puțin dezvoltate sau chiar sărace de la marginea Vulcanului, care aduc la aceeași masă oamenii și autoritățile, dar și resurse financiare pentru a acționa corespunzător. Dacă suntem obiectivi și sinceri trebuie să recunoaștem că, atât cât s-a putut în condițiile unor constrângeri bugetare și legislative care fac aproape din orice investiție un drum anevoios printr-un adevărat labirint greu de parcurs, Vulcanul a reușit să schimbe mult infrastructura și chiar aspectul unor zone precum Cartierul Micro 3 B, Cocoșvar, Centrul Vechi ș.a.m.d.

Acum, după cum recunoaște și primarul municipiului Vulcan, ing. Gheorghe Ile, a venit rândul unei alte zone cu multe probleme: Colonia de Jos. ”Proiectele care se află pe agenda Primăriei pentru Colonia de Jos sunt o prioritate pentru mine și echipa mea, în etapa actuală. Din fericie, realizarea acestora prin Grupul de Acțiune Locală sau prin parteneriatul dintre Primărie și alte instituții reprezintă modul de lucru prin care urmărim să îmbunătățim calitatea vieții celor ce locuiesc aici”, spune primarul Ile.

În acest sens, la finalul săptămânii, a fost făcut primul pas. Așa cum spune și primarul Vulcanului, poate că este un pas mic, comparativ cu problemele acestei zone. Însă el este un pas foarte important pentru copiii din Colonia de Jos. Aceștia au de pe acum parte de un loc de joacă amenajat chiar la intrarea în zona de case din Colonia de Jos.

Ceea ce este însă cel puțin la fel de important este că acest proiect a fost realizat prin parteneriatul dintre Primărie, compania Enel și fundația Pact, cu contribuția voluntară a părinților și deopotrivă a copiilor acestora. ”Când cetățenii și autoritățile își dau mâna, împreună putem face nu doar ceea ce trebuie, ci putem îndeplini visele oamenilor, ale copiilor… Îi mulțumesc în mod deosebit domnului Fane Moșuleac, locuitor din Colonia de Jos, pentru exemplul civic pe care îl dă tuturor și pentru modul în care s-a implicat în realizarea acestui obiectiv. Mulțumesc doamnei învățătoare Corina Stoica și doamnei educatoare Carmen Nițulete, care lucrează în mod cu totul deosebit cu copiii din Colonia de Jos, copii care s-au implicat în mod voluntar în cadrul acestui proiect: Tudor Nitulete (10 ani) Theodora Ioana Nițulete (11 ani), Daniel Danciu (15 ani), Adrian Danciu (16 ani). Am certitudinea că acești copii vor deveni un exemplu pentru ceilalți și că împreună vor îngriji acest loc, care le va aduce multe momente de relaxare, joacă și bucurie”, a declarat primarul Gheorghe Ile la mica festivitate de inaugurare a acestui loc de joacă.

Poate că exemplul de atitudine civică și interacțiune a oamenilor din comunitatea locală a Vulcanului cu autoritățile locale este un bun început și poate că, urmând acest exemplu de mic succes, și alții vor coborî de la comoditatea inutilă a constatătilor de aspect critic în spațiul virtual, la implicarea directă, responsabilă, constructivă în semnalarea, discutarea și, în cele din urmă, rezolvarea problemelor municipului Vulcan. Pas cu pas ! Pentru că, așa cum a înțeles și din partea primarului Gheorghe Ile, și a viceprimarului Cristan Merișanu precum și a majorității dintre aleșii acestei urbe, și voință, și disponibilitate la dialog există în măsură nelimitată. E drept, cu toate eforturile făcute deja și care se fac în continuare, administrația vulcănană nu are încă la dispoziție nici toate fondurile și nici toate resursele umane pentru a rezolva peste noapte toate problemele orașului și ale oamenilor. Iar, din nefericire, o baghetă magică prin care aceste neajunsuri să poată fi substituite, nu există !