Cristian Resmeriță: ””Situația CEH e astăzi una dezastruoasă. Statul caută însă soluții pentru continuarea activității acestuia”

Home Economie Cristian Resmeriță: ””Situația CEH e astăzi una dezastruoasă. Statul caută însă soluții pentru continuarea activității acestuia”
Cristian Resmeriță: ””Situația CEH e astăzi una dezastruoasă. Statul caută însă soluții pentru continuarea activității acestuia”

Senatorul Cristian Resmeriță a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Petroșani, situația în care se află Complexul Energetic Hunedoara, dar și planurile pe care autoritățile le au pentru a încerca menținerea acestuia în funcție. Totodată, acesta a anunțat că, la 1 octombrie, se vor face alte 65 de angajări la minele de cărbune din Valea Jiului.

”Pentru prima dată de când sunt parlamentar, am primit un raport detaliat cu privire la stuația Complexului Energetic Hunedoara, care a fost prezentat în cadrul dezbaterilo de la Comisia pentru Energie din Senat, la începutul acestei săptămâni. Voi face public acest document, pentru că toată lumea trebuie să cunoască realitatea. Ce pot să vă spun este că situația CEH este acum una dezastruoasă”, a spus senatorul Resmeriță.

Acesta a arătat că, din punct de vedere financiar, CEH are datorii ce însumează 3,4 miliarde de lei, către Bugetul de Stat și furnizori. O mare parte din acești bani (1,6 miliarde de lei) reprezintă însă doar amenzi, dobânzi și penalități aplicate de diverse instituții ale statului. ”Trebuie să găsim însă o soluție pentru că CEH înseamnă pentru Valea Jiului și județul Hunedoara ma mult decât un simplu agent economic”, spune Resmeriță. Acesta a arătat că statul român este pregătit să solicite Uniunii Europene acordarea unei prelungiri a programului de închidere a minelor, astfel încât minele de la Lupeni și Lonea să-și poată continua activitatea, mai ales că termocentralele de la Paroșeni și Mintia au nevoie stringentă de cărbune. Acest lucru trebuie însă făcut urgent, pentru că altfel, la finalul acestui an, cele două mine ar urma să-și oprească activitatea de producție.

Pe de altă parte, senatorul Cristia Resmeriță arată că, spre exemplu, în cursul zilei de 26 septembrie, producția de cărbune de la sucursalele CEH a fost de 1300 de tone, în condițiile în care numai termocentrala de la Paroșeni arde, în fecare zi, 2300 de tone de cărbune, iar această diferență se va accentua dacă CEH va rămâne doar cu 2 exploatări miniere: Livezeni și Vulcan. Pentru a se evita un colaps al CEH, în perioada următoare va fi contractată o cantitate de cărbune din import, care să asigure funcționarea termocentralei de la Paroșeni în această iarnă.

În paralel, spune senatorul Cristian Resmeriță, de luni, 1 octombrie 2018, CEH va face noi angajări. ”Sunt disponibile 65 de locuri de muncă pentru personalul direct productiv, pe care-i va angaja de urgență CEH, la minele Vulcan și Livezeni, pentru a putea crește producția de cărbune livrată. Conducerea CEH se va ocupa de toate detaliile pentru a face aceste angajări”, a spus Resmeriță.

În același timp, senatorul Cristian Resmeriță spune că, în calitatea sa de membru al Comisiei pentru Energie din Senat va solicita identificarea de noi și noi soluții, legale dar urgente pentru ca activitatea minieră și energetică din Valea Jiului să aibă continuitate pentru cât mai mult timp.