Asociația Culturală „Rapsodia Munților” Petrila împreună cu Consiliul Județean Hunedoara, Consiliul Local și Primăria Orașului Petrila, organizează în data de 14 octombrie 2018, Festivalul-concurs Național de Folclor „Rapsodia Munților”.
Potrivit principalilor organizatori, familia inimoșilor dascăli Iulian și Ana Doda din Petrila, festivalul cuprinde următoarele secțiuni:
– Soliști vocali – categorii de vârstă: 7–10 ani, 11–14 ani, 15–18 ani, 19–28 ani;
– Soliști instrumentiști – categorii de vârstă: 8–12 ani, 13–19 ani;
– Grupuri vocale – categorii de vârstă: 7–12 ani, 13–20 ani;
– Dansuri populare – categorii de vârstă: 7–12 ani, 13–20 ani.
Organizatorii informează că își rezervă dreptul de a reorganiza distribuția pe categorii de vârstă în funcție de numărul concurenților înscriși/admiși în concurs.
Evenimentul cultural-artistic se bucură și în acest an de parteneri generoși precum:
– Asociația ,,Rosa Multiflora” Petroșani, președinte Costel Avram;
– Doinița Maria Bălănesc – consilier județean;
– Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși” Petrila, director Mitran Cecilia Livia
– MondoTV și Mondo FM, director Ionuț Drăgotesc.
Evenimentul va avea loc pe data de 14 octombrie 2018, începând cu ora 11,30, la Casa de Cultură ,,Ladislau Schmidt”, localitatea Petrila, jud. Hunedoara
Pentru cei care doresc să participe la ediția din acest an a Festivalului concurs Național de Folclor „Rapsodia Munților”, organziatorii fac urnmătoarele precizări legate de condițiile de participare la festival:
• La secțiunea soliști vocali și secțiunea soliști instrumentiști fiecare concurent va interpreta o piesă cu acompaniament orchestral sau cu negativ. Timpul alocat fiecărui solist este minim 3 minute, maxim 5 minute. La secțiunea soliști vocali, categoria 19 – 28 ani, fiecare concurent va interpreta o strofă dintr-o doină, cântec doinit, baladă, fără acompaniament.
• La secțiunea dansuri populare, fiecare formație/ansamblu de dansuri va putea prezenta un dans popular/suită/colaj de dansuri populare din zona din care provine sau din altă zonă a țării. Timpul alocat este minim 3 minute, maxim 8 minute. În grupul/formația/ansamblul de dansuri 20% din numărul dansatorilor pot avea vârstă mai mică sau mai mare cu 1-2 ani decât limitele fiecărei categorii.
• Concurenții care au vârsta peste 18 ani pot participa la festival numai dacă sunt soliști/ dansatori amatori.
Înscrierea și preselecția Festivalului-concurs de muzică populară „Rapsodia Munților”:
Important de reținut este că NU se percepe taxă de participare la festival.
Înscrierea pentru participarea la festivalul-concurs se face trimițând pe adresa de e-mail iuliandoda@yahoo.com, datele conform fișei de înscriere, anexă a regulamentului.Pentru preselecție, concurenții (soliști vocali, instrumentiști, grupuri vocale, formație/ansamblu de dansuri populare), care sunt la începutul activității lor vor trimite pe aceeași adresă de e-mail o piesă cu acompaniament, un videoclip, o înregistrare dintr-un spectacol/concurs la care a participat, un link cu o astfel de înregistrare. Soliștii/coordonatorii formațiilor de dansuri vor fi anunțati, în timp util de accederea sau nu, în concurs.
Soliștii și formațiile/ansamblurile de dansuri care au participat la edițiile anterioare nu mai au această obligație, ci vor trimite doar negativul pieselor cu care vor intra în concurs.Termenul de înscriere și de trimitere a piesei muzicale/dansului popular sau a înregistrării/videoclipului este până la data de 5 octombrie 2018.
Fiecare solist/grup vocal/formație/ansamblu de dansuri va trimite până în data de 8 octombrie 2018 negativul piesei/dansului/suitei/colajului de dansuri cu care va participa în concurs. La secțiunea dans popular se acceptă ca strigăturile să fie suprapuse pe melodie.
Premiile festivalului constau în diplome, medalii, cupe și premii în bani pentru fiecare secțiune și categorie de vârstă. Vor fi acordate trofeul festivalului, câte un trofeu pentru fiecare secțiune și premii speciale.