Geoparcul Dinozaurilor și-a prezentat geoprodusele în Geoparcul Železné hory din Cehia

O nouăîntâlnire în cadrul proiectului Interreg Danube GeoTour a fost găzduită de Geoparcul Železné hory (Iron Mountains Geopark) din Cehia. România este reprezentată în acest proiect de Universitatea din București, în calitate de administrator al Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, singurul geoparc cu statut UNESCO din țara noastră.

În cadrul întâlnirii, partenerii din proiect au discutat stadiul de realizare a activităților pe care și le-au propus precum și ce urmează să facă în continuare. În această perioadă, cei 8 parteneri din proiect se concentrează pe dezvoltarea geoproduselor, un concept propus și definit de Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului. Conform definiției propusă de partenerul din România, geoprodusele pot fi orice produse (obiecte, activități, acte de creație etc) care să îndeplinească simultan trei condiții: să aibă o legătură directă cu patrimoniul natural local, având în prim plan elemente geologice (ca materie primă sau sursă de inspirație ce reflectă legătura dintre om și Pământ), să fie produse de un partener al geoparcului și să încurajeze economia locală bazată pe respectarea prevederilor legale. Astfel, un produs local poate fi recunoscut și etichetat ca geoprodus doar dacă îndeplinește toate cele trei cerințe. În cadrul proiectului, geoprodusele propuse de Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului sunt punctele de vizitare intitulate Casele Geoparcului (Casa Geoparcului – Hațeg, Casa Vulcanilor – Densuș, Casa pentru Știință și Artă – General Berhelot, Casa Dinozaurilor Pitici și Casa Tradițiilor – Sînpetru, Casa Pietrelor – Ohaba Sibișel). Lor li se adaugă dinostopurile, puncte marcate de reprezentări artistice ale dinozaurilor de pe fosta Insulă Hațegului și informații despre Geoparc. Dinostopurile sunt realizate în parteneriat cu investitori sau administrații locale și sunt puse în corelare cu unități care oferă servicii turistice (restaurante, spații de cazare etc), cu scopul de a atrage cât mai mulți vizitatori. Primul Dinostop realizat în parteneriat cu o administrație locală este în curs de amenajare în Comuna Sălașu de Sus.

Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului contribuie în cadrul proiectului și la dezvoltarea conceptului de gamification (explicarea unor noțiuni complexe prin intermediul jocurilor). O platformă dezvoltată împreună cu Universitatea din Presov (Slovacia), îi va ajuta pe vizitatori să descopere geoprodusele și geoparcurile partenere în acest proiect, într-o formă inedită.

Eforturile partenerilor din proiect se vor concentra în perioada următoare și pe dezvoltarea unei strategii comune de promovare a geoparcurilor partenere, dar și a geoproduselor. În acest sens, ei vor beneficia de experiența partenerilor din geoparcuri din afara spațiului dunărean și anume Geoparcurile  UNESCO Rokua (Finlanda) și Naturtejo (Portugalia).

Gazda întâlnirii, GeoparculŽelezné hory, geoparc aspirant UNESCO din Cehia a organizat și o excursie în teren menită să le ofere participanților posibilitatea de a împărtăși exemple de bune practici în ceea ce privește interpretarea punctelor de vizitare.

Următoarea întâlnire în cadrul proiectului va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie și va fi găzduită de Geoparcul UNESCO Papuk din Croația.

Proiectul Interreg Danube GeoTour are ca principal scop, transformat într-o reală provocare, ”Punerea în valoare a patrimoniului geologic pentru dezvoltarea turismului sustenabil și inovator în geoparcurile din țările dunărene”. Proeictul va contribui la consolidarea cooperării dintre regiunile și geoparcurile din țările aflate de-a lungul Dunării și la dezvoltarea unor produse turistice inovatoare ce vor fi valorificate in baza unei strategii comune de promovare. Schimburile de experiență, testarea geoproduselor, noile abordări în interpretare, contribuie la o mai bună implicare a comunităților locale în activitățile geoparcurilor și la valorificarea durabilă a valorilor UNESCO din teritoriile partenere.

Acest proiect internațional a fost inițiat de Geoparcul UNESCO Idrija din Slovenia, prin  Heritage Centre Idrija și reunește parteneri din 11 țări (Slovenia, Ungaria, Austria, Croația, Cehia, România, Slovacia, Finlanda, Portugalia și Franța) reunind geoparcuri, parcuri naturale și universități din țările dunărene dar și din Rețeaua Europeană a Geoparcurilor. De asemenea, Danube Geotour beneficiază de sprijinul Rețelei Globale a Geoparcurilor, partener în proiect.

Proiectul beneficiază de co-finanțare (ERDF, IPA) prin Programul european transnațional Dunărea (Interreg – Danube Transnational Programme).

Sursa foto: UGG Styrian Eisenwurzen