Certificatele verzi pentru consumul de energie electrică și pentru extractia, prepararea si transportul cărbunelui au fost eliminate de Senat

Comisia pentru energie și Comisia economică din cadrul Senatului României au discutat în cursul zilei de marți, 9 octombrie, pe marginea proiectului de Lege nr. 538/2018, care îmbracă forma unei propuneri legislative pentru modificarea Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie. Potrivit senatorului Cristian Resmeriță, care se numărăr printre inițiatorii acestui proiect legislativ, prin decizia luată în cele două comisii ale Senatului, practic se elimină obligativitatea achiziționării de certificatelor verzi pentru consumul de energie electrică dar și pentru extractia, prepararea si transportul cărbunelui.
”Prin acest proiect de lege avizat favorabil în Comisia pentru Energie și în Comisia Economică din Senat, solicităm modificarea Legii nr. 220/2008, în sensul exceptării de la plata certificatelor verzi a consumului de energie electrică pentru extracția, prepararea și manipularea cărbunelui, știut fiind faptul că achizitionarea acestor certificate este o povară economică pentru acesti agenți economici. Să ne aducem doar aminte că principalul producător de energie din județul nostru, Complexul Energetic Hunedoara, a fost amendat în 2016 cu 740 milioane lei pentru faptul că s-a aflat în  imposibilitatea de a achiziționa aceste certificate verzi. Vom notifica și Comisia Europeană în acest sens, iar decizia pe care am luat-o cred că poate face parte din setul de măsuri prin care statul român demonstrează că-și dorește păstrarea activității în industria minieră și termoenergetică și după finalul acetsui an, așa cum și eu, și alți colegi, am spus de fiecare dată”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.
Principalii beneficiari ai acestui proiect legislativ sunt chiar marii producători de energie temică, respectiv Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia și CET Govora. Costul certificatelor verzi aferent consumului exploatărilor miniere avea până acum drept consecință  diminuarea cotei lor de piață și implicit creșterea semnificativă a prețului energiei electrice la consumatorul final,  întrucât costul acestora conduce la creșterea prețului de vânzare. Odaă cu eliminarea obligativității de achiziție a certificatelor verzi, producătorii de energie vor putea să-și reducă semnificativ costurile și să devină competitivi pe piața de energie.