Eurodeputatul Iuliu Winkler crede că doar cooperarea internațională este soluția pentru o dezvoltare echitabilă și durabilă

Home Politică Eurodeputatul Iuliu Winkler crede că doar cooperarea internațională este soluția pentru o dezvoltare echitabilă și durabilă

Dezvoltarea echitabilă și durabilă este prima prioritate la nivel global, iar aceasta se poate obține doar prin cooperare în cadrul tuturor forumurilor care activează la nivel internațional, a fost mesajul transmis, miercuri, de europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE), vicepreședinte al Comisiei pentru Comerț Internațional (INTA) a Parlamentului European (PE).

INTA și Comisia pentru Afaceri Externe (AFET) a PE au avut, miercuri, un schimb de opinii cu privire la președinția argentiniană a G-20, în contextul în care o delegație mixtă INTA-AFET va participa, la sfârșitul lunii octombrie, la Forumul parlamentar al G20 care se va desfășura la Buenos Aires.

”Dezvoltarea echitabilă și durabilă ca obiectiv al Președinției argentiniene a G20 reprezintă prioritatea globală numărul unu, iar cel mai important mod în care putem să înfăptuim dezvoltarea sustenabilă și echitabilă este cooperarea. Avem nevoie să cooperăm pe foarte multe planuri, iar dintre toate acestea, doresc să subliniez importanța cooperării în comerț și investiții. Comerțul este motorul creșterii”, a afirmat Winkler în cadrul schimbului de opinii.

Vicepreședintelui INTA a subliniat faptul că asigurarea sustenabilității creșterii depinde de menținerea în viață a sistemului multilateral de comerț bazat pe reguli. ”Doar astfel putem să realizăm obiectivul unei distribuții echitabile și echilibrate a beneficiilor, dar și a costurilor comerțului global. Avem nevoie de modernizarea Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). Uniunea Europeană și-a prezentat, la sfârșitul lunii septembrie, în Geneva, propunerile de modernizare a OMC. Sper că vom găsi cât mai mulți parteneri în cadrul G20, pentru că doar prin modernizarea OMC vom putea răspunde îngrijorării cetățenilor noștri de pe întreg mapamondul. Mulți dintre aceștia își pierd încrederea  în beneficiile comerțului și sunt înspăimântați de efectele globalizării. De aceea, trebuie să insuflăm o nouă vigoare dezbaterilor deschise și transparente care să recâștige încrederea cetățenilor”, a subliniat Winkler.

Vicepreședintele INTA a precizat că protecționismul nu este o soluție, iar războaiele comerciale nu au câștigători, ci numai perdanți. ”Doar lucrând împreună în G20, dar și în celelalte forumuri globale, putem să punem baze solide pentru o creștere sustenabilă și echitabilă, în acest fel să facem ca societățile noastre să fie mai inclusive, redând tinerei generații încrederea în viitor”, a adăugat deputatul european la UDMR.

Delegația PE care va participa la Forumul parlamentar al G20 va fi condusă de președintele AFET, David McAllister și vicepreședintele INTA Iuliu Winkler.