Matematicianul Valentin Răilean, Doctor Honoris Causa al Universității din Petroșani

Home Educație Matematicianul Valentin Răilean, Doctor Honoris Causa al Universității din Petroșani
Matematicianul Valentin Răilean, Doctor Honoris Causa al Universității din Petroșani

În cadrul evenimentelor care au loc în aceste zile la Universitatea din Petroșani cu prilejul desfășurării ediției din acest an a Simpozionului internațional universitar SIMPRO 2018, un loc aparte l-a avut ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa al instituției academice din Valea Jiului, matematicianului Valentin Răilean din Republica Moldova.

Prof.univ.dr.mat. Valentin Răilean este unul dintre cei mai reputați matematicieni ai lumii, absolvent al școlii superioare de matematică de la Universitatea din Moscova și în prezent  rector al Institutului Național de Management IMI-Nova de la Chișinău. Acesta se numără printre personalitățile academice de prestigiu prezente anul acesta în cadrul Simpozionului SIMPRO 2018 de la Petroșani. Festivitatea de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universirății din Petroșani matematicianului Valentin Răilean a avut loc joi, 11 octombrie 2017 în sala de conferințe a Senatului universitar care, de altfel, este forul care a avut inițiativa acordării acestui titlu pentru distinsul oaspete.

Rectorul Universității din Petroșani, prof. univ.dr.ing. Radu Sorin apreciază că Valentin Răilean este o personalitate marcantă a vieții culturale și științifice de la Chișinău. ”Domnul profesor Răilean este un matematician de prestigiu la nivel mondial, școlit la Moscova și cu o carieră academică deosebită. A profesat, mai ales în domeniul matematicii aplicate în economie în Algeria și Franța, iar în prezent este rector al Institutului Național de Management IMI-Nova de la Chișinău. Cariera domniei sale, relațiile de bună colaborare pe care care le-am avut cu domnia sa și cu Institutul Național de Management IMI-Nova de la Chișinău, dar și prezența domniei sale la SIMPRO 2018 ne-au determinat să luăm în Senatul Universității din Petroșani decizia de a-i conferi distinsului oaspete titlul de Doctor Honoris Causa al Universității noastre”, a declarat prof.univ.dr. Radu Sorin, rectorul Universității din Petroșani.