Echipamente de ultimă generație pentru detectarea pierderilor din rețelele de apă și canalizare, dar și pentru realizarea intervențiilor în rețea, achiziționate cu bani europeni, au intrat în inventarul Apa Serv Valea Jiului

O serie de echipamente, mașini și utilaje de ultimă generație au intrat, luna aceasta, în dotarea Apa Serv Valea Jiului. Acesta fac parte din achizițiile prevăzute în noul contract pe fonduri europene, pe care-l derulează operatorul de utilități publice din Valea Jiului, în cadrul etapei a doua a proiectului privind reabilitarea și modernizarea rețelelor publice de apă și canalizare din Valea Jiului, cu fonduri de la Uniunea Europeană, pe programul POIM 2014-2020.

Potrivit directorului tehnic al Apa Serv Valea Jiului, ing. Florin Donisă, în acest prim lot de echipamente tehnologice au fost achiziționate dotări moderne pentru constituirea unui autolaborator complet echipat pentru detectarea pierderilor din rețele publice de alimentare cu apă potabilă. ”Acest autolaborator este format din toate accesoriile necesare desfășurării acestui tip de activități. Avem, spre exemplu, echipamente care  pot localiza conductele de apă metalice sau nemetalice, care pot efectua de asemenea prelocalizarea defectelor, localizarea exactă a  spărturilor de țeavă, prin mijloace tehnologice moderne. Avem în acest autolaborator absolut toate accesoriile necesare pentru a desfășura în condiții bune și foarte bune, cu rezultate maxime, acest tip de activitate”, a declarat Florin Donisă

Noile echipamente achiziționate de Apa Sev Valea Jiului vor folosi însă nu doar pentru prelocalizarea spărturilor, ci pentru localizarea exactă a acestora. ”Avem, spre exemplu, în noul set de echipamente de acest tip, unul care are peste 40 de senzori prin intermediul cărora se face analiza sistemului de alimentare cu apă dintr-un cartier întreg. Ele vor transmite informații exacte și complete despre modificările parametrilor de alimentare cu apă, astfel încât noi să putem afla din timp unde există și unde pot apărea problemele pe rețeaua de apă. Având aceste informații, evident că vom putea să intervenim mult mai eficient, vom putea să scurtăm timpul de remediere a defectelor și, în același timp, rezovăm o altă mare problemă cu care ne confruntăm în prezent, problemă generată de acele rețelele de alimentare cu apă în care există pierderi mai puțin vizibile. Pe cele vizibile le vedem foarte simplu și acum pentru că, pur și simplu, iese apa din pământ acolo unde apar aceste probleme în conductele din rețeaua de alimentare. Până acum, acele spărturi denumite de noi invizibile, în cazul cărora cărora apa se scurge prin bolovănișuri fără a ieși la suprafață, generau pierderi destul de serioase pentru societetatea noastră. Și, din păcate, acest tip de spărturi, nu sunt puține. Acum, cu aceste noi echipamente din dotarea Apa Serv Valea Jiului, vom putea identifica și acest gen de probleme și, prin intervențile specifice, vom putea elimina pierderile din rețea”, a mai precizat Florin Donisă, director tehnic SC Apa Serv Valea Jiului.

În plus, Apa Serv va avea si un laborator auto cu care se va stabili în teren, în timp real, calitatea apei, dar și o serie de utilaje, scule de lucru și echipamente  pentru intervențiile din teren, dar și mașini-unelte cum ar fi spre exemplu, un buldoexcavator sau o mașină dotată corespunzător pentru intervenții la rețeaua de canalizare.

Pentru implementarea poiectului prin care Apa Serv Valea Jiului a reușit să achiziționeze deja o parte din mașinile, utilajele și echipamentele specifice necesare activităților din sfera de competență, operatorul de apă și canalizare din Valea Jiului are la dispoziție peste un milion și jumătate de euro, din fonduri europene nerambursabile.