Cetatea Devei iluminată în roz, în semn de solidaritate în lupta împotriva cancerului la sân

Home Reportaj Cetatea Devei iluminată în roz, în semn de solidaritate în lupta împotriva cancerului la sân
Cetatea Devei iluminată în roz, în semn de solidaritate în lupta împotriva cancerului la sân

Serviciul Public Administrare Cetate Deva și Primăria Municipiului Deva marchează ,,Lupta împotriva cancerului la sân”. Astfel, în săptămâna 15-21 octombrie 2018, Cetatea Devei va fi iluminată zilnic în culoarea roz. Acest lucru face parte din acțiunile dedicate ,,Săptămânii luptei împotriva cancerului la sân” pe care le desfășoară diferite instituții sau organizații din municipiul Deva. Inițiativa are rolul de a crește gradul de conștientizare asupra importanței prevenției și depistării precoce a cancerului la sân.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii, la inițiativa Societăţii Americane a Cancerului a stabilit începând cu 1985, prin convenţie internaţională, ca luna octombrie să fie Luna Internaţională a Conştientizării Cancerului Mamar. În cadrul acestei campanii, clădiri importante din întreaga lume sunt iluminate în roz, culoarea speranței. Este un gest simbolic, care dorește să transmită un mesaj în ceea ce privește importanța depistării din timp a cancerului la sân și care poate fi tratat într-un procent mare la acel moment.

Conform statisticilor, cancerul de sân apare predominant la femei, cu toate că şi bărbaţii pot dezvolta boala (riscul ca un bărbat sa dezvolte cancer mamar este de 1 la 1000). Cu o mortalitate care s-a dublat în ultima jumătate de secol, în România, cancerul de sân face victime din ce în ce mai tinere.

Iluminarea Cetății Devei în roz este un mesaj transmis devencelor dar și femeilor în general de a efectua controale medicale periodice, pentru că în acest mod previn sau diminuează riscul cancerului de sân. Totodată este și un mesaj de solidaritate pentru toate femeile care sunt afectate de acest flagel.