Petroșani – Ponte nelle Alpi, 15 ani de înfrățire cu proiecte comunitare de succes

Home Administrație Petroșani – Ponte nelle Alpi, 15 ani de înfrățire cu proiecte comunitare de succes
Petroșani – Ponte nelle Alpi, 15 ani de înfrățire cu proiecte comunitare de succes

Anul 2018 este un an al aniversărilor pe care municipalitatea din Petroșani le marchează și în relațiile de parteneriat încheiate cu orașele înfrățite din Europa. Astfel, dacă relația cu orașul Varpalota din Ungaria a ajuns la 25 de ani iar cea cu Bansko din Bulgaria împlinește 10 ani, astăzi la Petroșani a fost marcată și aniversarea celor 15 ani de parteneriat între orașele înfrățite Petroșani și Ponte nelle Alpi din Italia.

Evenimentul a fost găzduit la Primăria din Petroșani, unde primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, viceprimarul Nicolae Florin și o parte a membrilor Consiliului local și aparatului de specialitate din Primăria Petroșani s-au întâlnit cu numeroasa delegație din Ponte nelle Alpi, condusă de viceprimarul Enrico de Bona, prezenți în Valea Jiului pentru a marca aniversarea relației de înfrățire cu comunitatea din Petroșani, dar și pentru a marca un alt eveniment special: aniversarea celor 10 ani de funcționare a Casei Pollicino.

Primarul Tiberiu Iacob Ridzi a salutat prezența oaspeților din Italia și, în discursul său rostit cu acest prilej, și-a adus aminte de momentele din 2003 în care a făcut parte, pe atunci în calitate de consilier local, din echipa regretatului primar Gheorghe David, care a girat încheierea acordului de înfrățire cu comunitatea din Ponte nelle Alpi. Așa cum a ținut să sublinieze și faptul că rezultatele acestei relații de înfrățire s-au concretizat în foarte multe lucruri bune și foarte bune, exemplul cel mai categoric fiind, fără îndoială, succesul proiectului de suflet Casa Pollicino, asumat cu pasiune, dragoste și devotament, de comunitatea italienilor din Ponte nelle Alpi, dar și și comunitatea locală din Petroșani.

”Parteneriatul de înfrățire dintre municipiul Petroșani și orașul Ponte nelle Alpi din Italia a ajuns la ceas aniversar. 15 ani s-au scurs de la momentul în care am semnat protocolul de înfrățire cu localitatea Ponte nelle Alpi din Italia. Cea mai importantă componentă a parteneriatului o reprezintă partea socială. Anul acesta, s-au împlinit și 10 ani de la înființarea Casei Pollicino din Petroșani de către cei din regiunea italiană, ocazie cu care domnul viceprimar din localitatea Ponte nelle Alpi, Enrico de Bona, ne-a onorat cu prezența. Casa Pollicino reprezintă o rază de speranţă atât pentru copiii cu probleme speciale cât şi pentru părinţii acestora”, a decarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

La rândul său, despre succesul relațiilo de parteneriat dintre Petroșani și Ponte nelle Alpi a vorbit și viceprimarul orașului italian, Enrico de Bona. “Semnificația pe care parteneriatul nostru a avut-o de-a lungul anilor a fost aceea de a crede, de a continua și de a ajuta pe copii și familiie lor pentru a avea o viață normală pentru a crește. Obiectul nostru este de a continua pe această cale și de avea grijă de cât mai mulți copii care se află în nevoie. În acelați timp, cred că trebuie să acordăm o atenție și mai mare schimburilor culturale și domeniului turismului, care sunt atuuri atât pentru noi, cât și pentru frații din Petroșani”, a declarat Enrico de Bona, viceprimarul orașului Ponte nelle Alpi.

În cadrul festivității care a marcat 15 ani de relație de înfrățire între Petroșani și Ponte nelle Alpi, un rol aparte l-a avut marcarea celor 10 ani care s-au scurs de la darea în folosință a Casei Pollicino, un centru social și educațional pentru copii aflați în nevoi speciale, centru a cărui funcționare a devenit model de bune practici la nivel european. Ideea acestui proiect a pornit încă din anul 2002 odată cu înființarea la Petroşani, a Asociaţiei ”Comitato Pollicino – un surâs pentru copiii din Români”, al cărei obiectiv principal  a fost, de la bun început, construirea unui edificiu care să găzduiască copiii cu probleme speciale. Grație donațiilor venite din Italia și grație aportului special al veteranilor din Asociația Vânătorilor de munte din Italia, în august 2005 au început lucrările la Casa Pollicino, iar peste alți trei ani obiectivul era dat în folosință. Între timp, activitatea de aici, susținută atât de comunitatea din provincia italiană Belluno cât și de comunitatea locală din Petroșani, a crescut constant, centrul fiind astăzi unul considerat de excelență în acest delicat domeniu social-educațional pentru copiii cu probleme medicale deosebite.

Grație parteneriatului dintre Petroșani și Ponte nelle Alpi, grație implicării directe a primarului Tiberiu Iacob Ridzi în acest proiect, alături de Morena Pavei și Enrico Colarin (inițiatori ai proiectului și, în prezent, cetățeni de onoare ai Petroșaniului) dar și alături de col. Francesco Forti și voluntarii alpinilor din Italia, precum și alături de comunitatea din Ponte nelle Alpi și de Florentina Presecan (directorul centrului) și echipa condusă de aceasta, ”Casa Pollicino” își continuă povestea de succes în Valea Jiului. Iar perspectivele parteneriatului dintre comunitățile din Petroșani și Ponte nelle Alpi intră, în al șaisprezecelea an, cu auspicii favorabile, într-o etapă de dezvoltare și mai accentuată.