Jandarmii hunedoreni au marcat la Vulcan o nouă etapă din aniversarea Centenarului Marii Uniri

Home Stiri la zi Jandarmii hunedoreni au marcat la Vulcan o nouă etapă din aniversarea Centenarului Marii Uniri
Jandarmii hunedoreni au marcat la Vulcan o nouă etapă din aniversarea Centenarului Marii Uniri

Astăzi, 24 octombrie a.c, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean ,,Decebal” Hunedoara a organizat o serie de activităţi prilejuite de ,,Centenarul Marii Uniri, în municipiul Vulcan. La activităţi au participat subprefectul judeţului Hunedoara, Dorel Ovidiu BRETEAN, primarul municipiului Vulcan, ing. Gheorghe ILE, locotenent-colonel Simon BÂLBÂE din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române împreună cu membrii Echipei Naţionale Montane, inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean ,,Decebal” Hunedoara, colonel Robert-Iulian VÎŢĂ, jandarmi montani hunedoreni, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor publice cu care există relaţii de colaborare sau cooperare.

Activităţile au debutat la Monumentul Eroilor de la Pasul Vâlcan cu depunerea de coroane de flori în cinstea eroilor căzuţi în Primul Război Mondial şi a continuat la Cinematograful municipal Vulcan cu prezentarea filmului documentar  ,,Pentru eroii care ne-au lăsat o ţară”,  realizat de Echipa Naţională de Intervenţie în zona montană a Jandarmeriei Române. La prezentarea filmului au participat şi elevi ai instituţiilor de învăţământ din localitate. Elevilor li s-au prezentat şi materialele şi tehnica auto din dotarea structurilor de jandarmi montane, precum şi ofertele educaţionale ale instituţiilor militare de învâţământ.

”Felicit reprezentanții Jandarmeriei Române și în mod deosebit pe membrii echipelor de Jandarmerie Montană, coordonați de colonelul Simon Bîlbâie, pentru modul extraordinar în care au reușit să puncteze astăzi la Vulcan nevoia de unitate, de respect și recunoștință față de toți românii care și-au dat viața pentru patrie. Vizionarea filmului documentar realizat de regizorul Dan Burlacu, care îi are ca protagoniști pe ei – pe Jandarmii Montani, film care oferă tuturor românilor iubitori de istorie și de neam, ocazia de a cunoaște și mai bine locurile sacre ale bătăliilor din Primul Război Mondial de la Mărăști și Oituz și zonele înalte montane din proximitatea acestora, a avut un real impact emoțional asupra tuturor celor ce ne-am aflat în sala de cinema. Proiectul jandarmilor intitulat generic. O ECHIPĂ. UN STEAG. UN IDEAL de a merge pe urmele luptelor din tranșeele Primului Război Mondial, merită să devină un reper de cunoaștere istorică la fața locului, pentru toți cei ce se simt atrași de acest subiect. Mulțumesc domnului comandant al IJJ Hunedoara – colonel Robert Vîță pentru implicarea în evenimentul de astăzi și pentru participare la toate momentele acestuia, momente care ne-au dat nouă tuturor aerul proaspăt al trăirii pur românești, de care avem atâta nevoie. Mulțumesc pentru prezență domnului subprefect Dorel Bretean, domnului comisar-șef de poliție, adjunct al șefului IPJ Hunedoara Sabău Remus Cristian, precum și domnului comisar șef – Toma Mihu, șeful poliției municipale”, a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

În cadrul evenimentului, jandarmii au reamintit faptul că faptul că Echipa Naţională Montană este constituită din efective ale structurilor montane ale Jandarmeriei Române, în cadrul proiectului „O echipă. Un steag.Un ideal”, echipă din care fac parte şi doi jandarmi hunedoreni respectiv, plutonier major Cernăianu Cristian – Vasile şi plutonier major Filipoiu Cătălin – Ioan.

În încheierea activităţilor a avut loc o conferinţă de presă având ca şi temă: ,,Informare privind structurile montane de jandarmi ale I.J.J. Hunedoara, competenţele teritoriale şi materiale ale acestora precum şi retrospectiva rezultatelor obţinute în decursul acestui an”.