Monument dedicat Centenarului Unirii ridicat în Pasul Merișor

Home Cultură Monument dedicat Centenarului Unirii ridicat în Pasul Merișor
Monument dedicat Centenarului Unirii ridicat în Pasul Merișor

În suita activităților dedicate marcării Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, în Pasul Merișor – locul în care în urmă cu mai bine de 100 de ani Armata Română avea să dea lupte grele pe frontul Primului Război Mondial – a fost ridicat un monument a cărui dezvelire oficială a avut loc duminică 28 octombrie 2018.

La eveniment, alături de reprezentanți ai Administrației Publice Locale din comuna Bănița, pe raza teritorială a căreia se află Pasul Merișor, au mai participat reprezentanți ai Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere ,,Valea Jiului” si a subfilialelor Cultul Eroilor ,,Regina Maria” Vulcan, Petrila şi Petroşani precum și nemorți cetățeni.

Monumentul, ridicat prin grija Primăriei Băniţa şi cu participarea  Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere ,,Valea Jiului” si a subfilialelor Cultul Eroilor ,,Regina Maria” este amplasat în Pasul Merișor, în imediata vecinătate a izvorului de apă de pe marginea DN 66 (E79), izvor reabilitat anul trecut prin grija Asociației cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Valea Jiului.

Despre momentele istorice care s-au petrecut pe aceste meleaguri acum mai bine de 100 de ani a vorbit prof.univ.dr. Mircea Baron. Noul Monument al Centenarului, ridicat în Pasul Merișor a fost sfințit de un sobor de preoți.