Vești bune de la Campionatul Mondial de Șah pentru copii: Oana Șchiopu a adunat două victorii din trei partide

Home Stiri la zi Vești bune de la Campionatul Mondial de Șah pentru copii: Oana Șchiopu a adunat două victorii din trei partide
Vești bune de la Campionatul Mondial de Șah pentru copii: Oana Șchiopu a adunat două victorii din trei partide

Primim vești bune dela Campionatul Mondial de Șah pentru Copii sub 12 ani, care se desfășoară în aceste zile în Spania, la Santiago de Compostela. Vulcăneanca Oana Șchiopu (12 ani), una din reprezentantele țării noastre la acest eveniment sportiv de talie mondială a adunat 2 puncte din 3 partide disputate până acum. Oana-Magdalena Schiopu, legitimata la CSM Mihai Viteazu Vulcan si la CSS nr.1 Timisoara, reprezintă țara noastră la categoria de concurs ”Fete sub 12 ani”. Potrivit antrenorului ei, Oana a câștigat dreptul, onoarea și responsabilitatea de a reprezenta România la această prestigioasă competiție după ce a obținut titlul de campioană națională la șah clasic,  categoria fete – 12 ani.

Chiar dacă a început cu stângul, pierzând în primul meci din grupa ei de vârstă, Oana Șchiopu, a revenit spectaculos în zilele următoare, câștigând confruntarea pe eșichier cu competitorii din Filipine și Franța. Grupa în care evoluează sportiva din Vulcan este formată din 107 șahiste, Oana Șchiopu (cu 1526 puncte ELO) fiind favorita nr 57. În prima runda, sportiva noastră a pierdut la reprezentanta Uzbekistanului (1854 ELO – favorita nr. 4), dar în următoarele două runde desfășurate până acum a obținut două victorii importante, la reprezentantele statului Filipine (1342 ELO) și Franței (1740 ELO). În runda a 4, Oana va întâlni reprezentanta Serbiei.

Campionatul Mondial de Șah Clasic pentru Copii de până la 8 ani, 10 ani și 12 ani se desfășoară în perioada 3-16 noiembrie 2018,în Spania, evenimentul reunind 827 de copii din 86 de țări. Partidele se desfășoară în impresionantul ansamblu arhitectural ”Cidade da Cultura” aflat la marginea orașului Santiago de Compostela. După cum ne-a informat Ioan Dorel Șchiopu, turneul se desfășoară pe durata a 11 runde (una pe zi), în sistem elvețian, cu 90 minute timp de gândire /jucător. Dacă se efectuează 40 de mutări în acest timp, jucătorii mai primesc câte 30 de minute și încă 30 de secunde pentru fiecare mutare. Astfel, o partidă de șah se poate întinde pe durata a circa 5 ore.

Romania este reprezentată la Campionatul Mondial de Șah pentru Copii la toate categoriile de concurs. La baieți sub 12 ani avem 2 reprezentanți, la băieți de 10 ani avem 4 reprezentanți, iar la celelalte categorii (fete de 8, 10 si 12 ani / băieți de 8 ani) avem câte un sportiv. Delegația României este condusă de Corneliu Pascalau, vicepreședinte al Federației Romne de Șah și este însoțită de Marele Maestru Alin Berescu – antrenorul lotului Românieri.

Dupa primele 3 runde desfășurate până acum, reprezentanții României au obținut următoarele rezultate:

  • Elena State-Ungureanu (Fete 8 ani – 1 punct)
  • Oana Magdalena Schiopu (Fete 10 ani – 0,5 puncte)
  • Oana Magdalena Schiopu (Fete 12 ani – 2 puncte)
  • Bogdan Andrei Ivancescu (Baieti 8 ani – 1,5 puncte)
  • Matei Valeriu Mogirzan (Baieti 10 ani – 2 puncte)
  • David Radu (Baieti 10 ani – 1,5 puncte)
  • Vladimir Alexandru Cnejev (Baieti 10 ani – 1,5 puncte)
  • Vlad State-Ungureanu  (Baieti 10 ani – 1 punct)
  • Robert Ionut Creanga (Baieti 12 ani – 2 puncte)
  • Iulian Mihai Anghel (Baieti 12 ani – 2 puncte).

Participarea Oanei Șchiopu și a antrenorului acesteia (Ioan Dorel Șchiopu) la acest eveniment sportiv a fost posibilă, pe lângă implicarea Federației Române de Șah, a cluburilor CSM Mihai Viteazu Vulcan ș CSS nr. 1 Timișoara, și cu sprijinul conducerii SC BADUC București și a Asociației Rosa Multiflora (președinte Costel Avram).

Vom reveni cu detalii despre evoluția sportivei din Valea Jiului la CM de Șah din Soania pe toată perioada derulării competiției.

Succes, Oana Șchiopu ! Succes, România !