Patru sportivi de top au învins telescaunul în cursa ”Run The Lift” din Parâng.

Home Reportaj Patru sportivi de top au învins telescaunul în cursa ”Run The Lift” din Parâng.
Patru sportivi de top au învins telescaunul în cursa ”Run The Lift” din Parâng.

La cea de-a doua ediție a evenimentului sportiv organizat de Toma Coconea, în parteneriat cu Primăria și Consiliul local al municipiului Petroșani în Parâng, totul a fost în ritm ascendent.

A crescut și numărul participanților – nu mai puțin de 123 de concurenți fiind înscriși la linia de start.A crescut și valoarea competiției, odată cu prezența la acest eveniment sportivi a unora dintre cei mai buni alergători montani din Româna: Tibi Ușeriu, Viorel Palici, Gyorgu Szabolcs Istvan, Ciprian Bălănescu, Florin Munteanu, Codrea Gheorghe Silip, Ingrid Mutter, Adriana Ploșniță, Criza Buzgan, Georgeta Manolache, fiind doar câteva nume cu rezonanță în elita acestui sport care le propune celor mai curajoși alergători montani nu doar un traseu în urcare pe 615 metri diferență de nivel (de la cota 1070 la cota 1685), dar și povocarea de a se lua la întrecere cu telescaunul.

Ei bine, dacă anul trecut, doar 3 concurenți au reușit performanța de a urca în Parâng înaintea instalației de telescaun, la ediția din acest an nu mai puțin de 4 sportivi au reușit această umitoare performanță. În plus, recordul de timp stabilit la prima ediție de câștigătorul cursei (Viorel Palici) la 21 minune și 42 secunde a fost doborât de Gyorgy Szabolcs Istvan, care a realizat un timp de numai 20 minute și 56 secunde. Alți trei sportivi s-au încadrat la rândul lor sub limita unei curse cu telescaunul, respectiv Viorel Palici (22 de minute și 22 secunde), Andrei Preda (22 minute și 40 secunde), Ingrid Mutter (28 de minute), în timp ce alte două sportive au depășit cu puțin baremul celor 30 de minute: Crina Buzgan (30min.38sec.) și Adriana Ploșniță (30min.40sec.).

Pentru câștigătorii cursei, organizatorii au pus la bătaie un generos fond de premiere, iar toți cei înscriși în cursă au avut parte de un kit special pus la dispoziție de organizatori. În final, după un concurs care a avut loc într-o zi de excepție pentru acest mijloc de noiembrie, toată lumea a avut de câștigat: cei mai buni au primit premii pe măsură, cei care au participat au câștigat experiență iar cei care i-au încurajat pe sportivi au petrecut o zi frumoasă într-o ambianță de excepție în Parâng. Chiar și Parângul a avut de câștigat în urma acestui concurs, adăugând un binemeritat capital de imagine acestei zone turistice deosebite din Valea Jiului.

Prezent la eveniment, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, este de părere că sportul și ”motoarele” acestuia din Petroșani – Toma Coconea și Avram Iancu – constituie deja un punct forte al zonei ca destinație de top pentru cei mai buni sportivi din țară, dar și pentru turiști. ”Ediția a 2-a a competiției Run the Lift – o provocare lansată de Tomi Coconea în urmă cu un an – și-a dovedit și anul acesta succesul, unde astăzi s-au adunat o mulțime de oameni, iubitori ai muntelui pentru a se lua la întrecere cu telescaunul. Felicitări tuturor celor care s-au implicat pentru reușita acestei competiții”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

La evenimentul din Parâng a fost prezent și Costel Avram, administatorul public al județului Hunedoara. ”Azi am răspuns cu mare plăcere invitației lui Tomi Coconea de a asista la competiția Run The Lift 2018, desfășurată în Parâng, Petroșani, Valea Jiului, județul Hunedoara. La amiază, m-am aflat la locul potrivit, la telescaun, când s-a dat startul primei grupe formată din 25 de participanți și am urmărit startul tuturor grupelor. De asemenea, le-am ținut pumnii sutelor de atleți care s-au întrecut cu… telescaunul și cu duritatea muntelui. Am fost de față, în Parâng, pe o vreme absolut superbă, în ton cu temerarii concurenți, și când aceștia au trecut linia de sosire învingători în competiția cu… instalația telescaunului. Ca fost sportiv de performanță, festivitatea de premiere, desfășurată în parcarea Restauratului „Ayana”, m-a emoționat prin entuziasmul acestor sportivi nu doar compleți, ci și sensibili, pentru că sunt și iubitori de munte. Apreciez faptul că prietenul Tomi Coconea, organizatorul competiției, face o bună propaganda stațiunii Parâng. Și nouă, Consiliului Județean Hunedoara, ne revine sarcina să dezvoltăm Parângul. Nu vrem să-l dezvoltăm prin vorbe, ci prin fapte. Care au început să se vadă chiar la fața locului”, a spus Costel Avram.