Asociația Culturală ”Planeta Petrila” în parteneriat cu INCD INSEMEX Petroșani organizează joi, 15 -noiembrie 2018, de la ora 16.00, evenimentul prilejuit de inaugurarea oficială a Muzeului Salvatorului Minier. Amplasat în incinta Exploatării Culturale Petrila ( fosta Mină Petrila), acesta este unicul muzeu al salvatorilor din România.
Inițiat de fostul salvator miner și lider sindical Cătălin Cenușă, proiectul amenajării unui Muzeu al Salvatorului Miner a fost susțint de artistul Ion Barbu. Momentul inaugural este realziat în cadrul unui proiect finanțat de Asociația Salvatorilor Minieri și de Suprafață, având ca parteneri și SNIM VJ și CEN HD.
Deschiderea oficială a Muzeului Salvatorului Minier comemorează 10 ani de la explozia în care și-au pierdut viața 13 mineri și salvatori, în subteranul Minei Petrila. În cadrul evenimentului vor lua cuvântul Dr. ing. George Artur Găman, Director al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) – susținător al evenimentului, Cătălin Cenușă – inițiatorul Muzeului Salvatorului Minier, Ion Barbu – artist și Vasile Jurca – Primarul Orașului Petrila, în calitate de gazde ale activităților.
Evenimentul va continua cu o ceremonie religioasă la troița din incinta Minei Petrila, în memoria minerilor care și-au pierdut viața de-a lungul timpului în acest loc. Totodată, va fi dezvelită statuia „S.O.S. – Save our Sîrbu”, un omagiu adus celui care a scris Vechile Povestiri Minerești.
Participanții la eveniment vor avea ocazia de a vizita toate obiectivele culturale din incinta Minei Petrila acompaniați de ghizi care le vor prezenta amenajările și care vor răspunde tuturor întrebărilor.