16 noiembrie este Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România. Cu acest prilej, Consiliul județean Hunedoara readuce în atenție faptul că județul Hunedoara este printre cele mai bine reprezentate regiuni din România în programele UNESCO, având pe teritoriul său monumente istorice remarcabile și două parcuri care se bucură de recunoașterea UNESCO:
- ansamblul Cetăților Dacice din Munții Orăștiei, monument aflat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO din 1999;
- Rezervația Biosferei Retezat, parte a Programului Omul și Biosfera din 1979;
- Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, recunoscut UNESCO din anul 2015 prin Programul pentru Geoștiințe și Geoparcuri.
Acestor destinații istorice și geografice li se adaugă doi remarcabili oameni de cultură, considerați drept ”Tezaur Uman Viu al UNESCU”, în județul Hunedoara de acest onorant titlu beneficiind taragotistul Pera Bulz, deținător al titlului onorific de Tezaur Uman Viu UNESCO din anul 2012 și, mai nou, profesorul Mircea Lac, propus și acceptat în acest an pentru acordarea titlului onorofic de Tezaur Uman Viu UNESCO.
Prin ”Convenția despre Protecția Patrimoniului Mondial Cultural și Natural”, aprobată în anul 1972, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a propus un plan de protejare a bunurilor culturale din întreaga lume. De-a lungul vremii, au fost incluse în acest plan o serie de monumente și locuri de mare valoare pentru umanitate.