Drumul ”Crăișorului Munților” din Pantheonul de la Țebea în sediul Guvernului

Home Cultură Drumul ”Crăișorului Munților” din Pantheonul de la Țebea în sediul Guvernului
Drumul ”Crăișorului Munților” din Pantheonul de la Țebea în sediul Guvernului

Bustul lui Avram Iancu, realizat în urma unui proiect finanțat de Consiliul județean Hunedoara, Consiliul local al orașului Brad și numeroși donatori cu suflet și atitudine de români adevărați, a fost prezentat în 21 noiembrie 2018, în Pantheonul Moților de la Țebea, locul sfânt unde își doarme somnul de veci Crăișorul Munților.

Opera de artă realizata de artistul plastic Grama Ioan Vasile, care face obiectul unui proiect al Asociației Brad Mileniul 3, a fost sfințită de un sobor de preoți, în fața reprezentanților comunității locale și județene, urmând ca astăzi să fie trimis la București.

Bustul lui Avram Iancu, urmează să fie ampasat la loc de cuvenită cinste în sediul Guvernului României. Dezvelirea statuii va avea loc în cadrul unei ceremonii ce urmează să fie organizate la sediul Guvernului României în prezența membrilor guvernului, a unor parlamentari, oficialități și alți invitați. La eveniment vor participa de asemena primari din zona Brad și din județul Alba, consilierii locali ai municipiului Brad, precum și susținătorii proiectului. 

”Avram Iancu, Erou al Națiunii Romane, trebuie sa fie un model de luptător pentru toți cei ce conduc destinele României. Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a fost posibilă și datorită sacrificiului moților și luptei pentru drepturi și identitate națională a revoluționarilor de la 1848, conduși cu vitejie de Avram Iancu”, spune Florin Cazacu, primarul municipiului Brad.

Evenimentul festiv urmează a fi organizat la sediul Guvernului în contextul Centenarului Marii Uniri. Acesta va cuprinde și un moment artistic susținut de Ansamblul folcloric ”Doina Crișului” al Casei de Cultură Brad, invitată specială la manifestări fiind cunoscuta solistă de folclor Veta Biris.