Finala concursului județean de istorie ”România în an centenar”

Home Educație Finala concursului județean de istorie ”România în an centenar”
Finala concursului județean de istorie ”România în an centenar”

Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, în parteneriat cu Asociația Națională a Cadrelor Militare în Retragere și Rezervă „A. I. Cuza” – Filiala „Sarmizegetusa” Hunedoara derulează proiectul „ROMÂNIA ÎN AN CENTENAR”.

În cadrul acestuia, o activitate interesantă a fost generată de desfășurarea concursului intitluat „ROMÂNIA ÎN RĂZBOIUL REÎNTREGIRII ȘI REALIZAREA ROMÂNIEI MARI”.

Etapa locală a acestui concursului s-a desfășurat în perioada 5-9 noiembrie 2018, la aceasta participând 36 echipaje din unitățile de învățământ din județ. A urmat apoi etapa județeană care s-a desfășurat în 19 noiembrie 2018, în Sala „Europa” a Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara. La această etapă au participat echipajele clasate pe locul I la etapa zonală, echipaje din următoarele unități școlare din județ:
• Colegiul Național „Decebal” Deva;
• Școala Gimnazială „Horea, Cloșca și Crișan” Brad;
• Colegiul Tehnic „C. Brâncuși” Petrila;
• Colegiul Economic „E. Gojdu” Hunedoara ;
• Liceul Teoretic „M. Eliade” Lupeni.

Câștigătorii etapei județene au fost elevii Colegiului Național „Decebal” Deva, urmați, pe locul II de echipajul Colegiului Tehnic „C. Brâncuși” Petrila și pe locul III de echipajul Liceului Teoretic „M. Eliade” Lupeni. Mențiuni au primit, la egalitate de puncte, echipajele Colegiului Economic „E. Gojdu” Hunedoara și Școlii Gimnaziale „Horea, Cloșca și Crișan” Brad. 

”Împlinirea centenarului este un moment de referință pentru istoria noastră, pentru că faptele care au dus la România întregită erau rezultatul unui proiect național început în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și temeinic continuat în prima parte a secolului al XX-lea. Pentru a nu uita supremul sacrificiu făcut de locuitorii spațiului românesc pe câmpurile de bătălie ale Primului Război Mondial, închinat cauzei nobile a întregirii naționale, organizarea concursului a avut în vedere valorificarea formativă a istoriei în vederea antrenării gândirii critice, participării active și conștiente la promovarea și ocrotirea valorilor politice, sociale, culturale ce aparțin individului, comunității și umanității în egală măsură”, spune col.(R) Dănilă Moldovan, președintele ACMRR Sarmizegetusa din județul Hunedoara.