Cinematograful din Petroșani, rebotezat în prezența soției actorului Șerban Ionescu

Home Administrație Cinematograful din Petroșani, rebotezat în prezența soției actorului Șerban Ionescu
Cinematograful din Petroșani, rebotezat în prezența soției actorului Șerban Ionescu

Cinematograful din Petroșani a fost luni seara gazda unui eveniment de gală, prilejuit de rebotezarea acestuia din Cinema ”Victoria” în Cinema ”Șerban Ionescu”. Cinematograful din Petroșani este primul edificiu de acest gen din țară care poartă numele regretatului actor Șerban Ionescu, în urma deciziei adoptate de Consiliul local al municipiului Petroșani, în semn de omagiu pentru marele actor care a jucat, o vreme, și pe scena teatrului din Petroșani, alături de soția sa, actrița Magda Catone.

De altfel, alături de primarul Petroșaniului și celelalte oficialități prezente la ceremonie, actrița Magda Catone a fost, la rândul ei, prezentă la acest eveniment. “Sunt bucuroasă să împlinesc acest moment, sunt o fiică a Petroșaniului, adoptată, așa cum și Șerban a fost fiu adoptat al Petroșaniului. Aici am început cariera noastră de artiști, am făcut faimă cu arta noastră în toată țara și e foarte frumos să te întorci la începuturi, să descoperi asituații frumoase, fericite, de bilanț, să poți să încununezi o carieră. Seara de azi ne adună aici să inaugurăm un cinematograf, cinematograful municipiului care, frumos se numea Victoria, cu numele lui Șerban”, a declarat Magda Catone.

Născut la Corabia, în 23 septembrie 1950, Șerban Ionescu s-a stins din viață în 21 noiembrie 2012, după o cumplită suferință. Reputatul actor a avut mai multe reprezentanții pe scena teatrului din Petroșani. În vara acestui an, Șerban Ionescu a fost declarat cetățean de onoare post-mortem. “E o mare onoare pentru noi ca și comunitate, dar și pentru noi ca personae să putem să putem să participăm la un astfel de eveniment și să identificăm acest cinematograf cu numele unui mare actor roman, care a fost Șerban Ionescu și alături de el și alți actori care au venit și au jucat și au trăit la Petroșani, moment frumoase”, a declarat, la rândul său, în cadrul acestui eveniment, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

La acest eveniment au mai fost prezenți consilierul local Mihai Barbu (inițiator, alături de primarul Tiberiu Iacob Ridzi, al proiectului de hotărâre privind atribuirea noii denumiri a cinematografului din Petroșani), criticul de artă Dumitru Velea și Petru Barb (fost primar al municipiului Petroșani în perioada în care a fost construit cinematograful din Petroșani).

În cinstea evenimentului prilejuit de dezvelirea efigiei cu noua denumire a cinematografului din Petroșani, aici a fost proiectată luni seara și ultima peliculă cinematografică în care a jucat actorul Șerban Ionescu. Este vorba despre filmul ”Maria”, film regizat de un alt cetățean de onoare al municipului Petroșani, apreciatul cineast Călin Peter Netzer.