Colegiul Național „Decebal” Deva a câștigat confruntarea din ediția Marii Uniri a concursului ”Citești și câștigi”

Home Cultură Colegiul Național „Decebal” Deva a câștigat confruntarea din ediția Marii Uniri a concursului ”Citești și câștigi”
Colegiul Național „Decebal” Deva a câștigat confruntarea din ediția Marii Uniri a concursului ”Citești și câștigi”

Ediția 2018 a concursului județean ”Citești și câștigi” organizat la Deva de Biblioteca județeană ”Ovid Densușeanu” a fost câștigata de echipajul Colegiului Național „Decebal” din Deva. Pe locul doi s-a clasat Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara, iar locul al treilea a fost ocupat de Colegiul Național „I. C. Brătianu” din Hațeg.

La a cincea ediție a concursului județean de cultură generală „Citești și câștigi!” au participat 23 de colegii și licee hunedorene, respectiv: Colegiul Național „Avram Iancu” Brad, Colegiul Național „Decebal” Deva, Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva, Colegiul Național Sportiv „Cetate” Deva, Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva, Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva, Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva, Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu, Colegiul Național „I. C. Brătianu” Hațeg, Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara, Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Hunedoara, Colegiul Național de Informatică „Traian Lalescu” Hunedoara, Colegiul Tehnic „Matei Corvin” Hunedoara, Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni, Colegiul Național „Aurel Vlaicu” Orăștie, Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” Orăștie, Colegiul Economic „Hermes” Petroșani, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani, Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani, Colegiul Tehnic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria și Liceul Tehnologic „Retezat”  Uricani.

Plini de emoție, susținuți de colegii și profesorii lor, concurenții au trecut prin filtrele serioase ale etapelor, au răspuns la întrebările deloc ușoare care le-au testat cunoștințele de cultură generală din cele cinci domenii propuse: Marea Unire, Artă/Sport, Literatură, Geografie și Istorie.

Fiecare etapă a concursului a reprezentat un pas spre marea zi a confruntării finale în care au rămas cei mai buni: Colegiul Național „Decebal” Deva și Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Hunedoara. Confruntarea finală a fost palpitantă, a fost o luptă strânsă până la ultima întrebare. Concurenții s-au dovedit a fi bine pregătiți, s-au mișcat cu ușurință prin toate întrebările, fie că a fost vorba de evenimente majore din istoria poporului român, de personalități marcante ale epocii, de elemente din spațiul geografic românesc sau operele marilor pictori, Tonitza, Luchian și Aman. Atmosfera concursului a fost electrizantă, în spatele echipelor s-au aflat colegi, profesori, toți își încurajau echipa și s-au bucurat împreună de victorie.

”Prin acest concurs de cultură generală am dorit să atragem un număr cât mai mare de tineri spre lectură, spre informare, să le oferim prilejul de a trece dincolo de cunoștințele dobândite din manualele școlare și de a participa la o competiție bazată pe lectură”, a spus Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene din Deva.

Cei care au citit, cei care au studiat, cei care s-au informat au câștigat, iar premiile au fost pe măsura efortului lor. Premiile puse în joc au fost deosebit de atractive: 8 laptopuri și 10.000 de lei pentru locul I, 8 biciclete pentru locul II, 8 dispozitive Kindle pentru locul III, 8 locuri în Tabăra Națională de Istorie și Civilizație Dacică și Romană de la Costești pentru locul IV, 184 de pachete cu cărți, trofee și diplome. În plus, la finalul festivității de premiere a avut loc o tragere la sorți a premiilor surpriză, cei norocoși primind din partea sponsorilor un monitor de 24 inchi, o undiță, un uscător de păr, o invitație pentru o echipă la Aqualand, cinci invitații la restaurant pentru cinci echipe, nouă ghiozdane cu rechizite școlare, trei premii în bani a câte o sută de lei fiecare. Premiul Juriului a fost acordat concurenților de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Petroșani, care au avut o evoluție constantă de-a lungul confruntărilor, au manifestat interes pentru temele propuse spre studiu și au dovedit spirit de echipă și fair-play.

La gala de premiere din acest an a concursului „Citești și câștigi!”, ediție situată sub semnul Centenarului Marii Uniri, a fost prezent și președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Flaviu Bobora, care a înmânat diplomele și premiile participanților acestui concurs.