Momente solemne la ședința CJH dedicată Centenarului Marii Uniri

Home Administrație Momente solemne la ședința CJH dedicată Centenarului Marii Uniri
Momente solemne la ședința CJH dedicată Centenarului Marii Uniri

Conducerea Consiliului Județean Hunedoara, consilierii județeni din actuala legislatură și câteva sute de invitați au participat astăzi la ședința omagială a legislativului județean, desfășurată la Teatrul de Artă din Deva sub genericul „Hunedoara și Marea Unire”.

Printre invitații administrației județene s-au numărat președinții și vicepreședinții CJ Hunedoara din legislaturile trecute, actuali și foști parlamentari, foști prefecți și subprefecți, primari, reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate, ai instituțiilor aflate în subordinea CJ Hunedoara, aparatul de specialitate, reprezentanți ai veteranilor de război. De asemenea, a răspuns invitației de a participa la adunare și Episcopul Devei și al Hunedoarei, PS Gurie, care a aniversat la rândul său 9 ani de când a fost înscăunat în această demnitate a comuntății creștine din județul Hunedoara.

În deschiderea ședinței festive, după intonarea imnului național, deputatul hunedorean Laurențiu Nistor a dat citire mesajului transmis comunității hunedorene cu prilejul Centenarului de către peședintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Seria alocuțiunilor a fost continuată de președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Flaviu Bobora, urmat de doi consilieri județeni, Ion Hirghiduși și Vetuța Stănescu.

La tribuna ședinței festive a CJH au fost invitați să susțină alocuțiuni reprezentanții UAT-urilor din județ. Trei primari, care conduc comunitățile cu cei mai mulți locuitori din comunele, orașele și municipiile hunedorene au fost selectați pentru a vorbi în fața asistenței. Pentru primarii de comune, onoarea de a susține un discurs i-a revenit primarului comunei Pui, Victor Stoica. Din partea primarilor de municipii a vorbit Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara. Pentru primarii orașelor din județul Hunedoara, discursul pregătit în cinstea Centenarului a fost rostit de primarul orașului Petrila, Vasile Jurca.

Reprezentantul primarilor de orașe, Vasile Jurca, reprezentant totodată al comunităților locale din Valea Jiului, a arătat în mesajul său, că ”nevoia Unirii a fost pentru noi, hunedorenii și într-un mod special, pentru noi, cei din regiunea Văii Jiului, mai mult decât un ideal. Pentru că în Țara Jiurilor, la fel ca și în Țara Hațegului sau în Țara Moților, românii au simțit dureros despărțirea de frații de dincolo de Carpați, din Țara Olteniei”.

Seria discursurilor a fost încheiată de prefectul județului Hunedoara, Fabius Tiberiu Kiszely, și de Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoara.

Partea a doua a programului a cuprins un moment de reconstituire istorică oferit de Garda Națională de la Alba-Iulia și un recital de cântece patriotice interpretate de Ciprian Roman, Ovidiu Olari și Bogdan Toma, acompaniați de orchestra Ansamblului Profesionist ”Drăgan Muntean” al Centrului de Cultură și Artă al județului Hunedoara.