Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA marcată de Crucea Roșie la Petroșani

Home Educație Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA marcată de Crucea Roșie la Petroșani
Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA marcată de Crucea Roșie la Petroșani

Sala de Marmură a Primăriei municipiului Petroșani a găzduit, în organizarea subfilialei locale de Cruce Roșie, o acțiune a importantă pentru Valea Jiului, zonă în care unde, în anii 1989-1990, au fost infectați mulți copii în spital cu virusul HIV ca urmare a unui vaccin perfuzabil, primit dintr-o donație franceză.

Prin acest eveniment, la Petroșani, voluntarii Crucii Roșii au marcat, în avans, Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA („World AIDS Day”), stabilită pentru zia de 1 decembrie, din anul 1988, urmare a unei decizii adoptate în cadrul Conferinţei mondiale privind SIDA de la Londra.

În România, la sfârșitul anului trecut erau raportate 182 cazuri HIV/SIDA. Pentru a nu crește numărul celor infectați, autoritățile în domeniu au derulat ample campanii de informare și prevenire. Una dintre acestea a avut loc la Petroșani, unde Crucea Roșie Petroșani, Spitalul de Urgență Petroșani, în colaborare cu UNOPA (Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA), au informat tinerii cum să acționeze și să se testeze. Tot în cadrul acestu eveniment s-au prezentat filme documentare, s-au pus întrebări și s-au dat răspunsuri. Au fost prezenți la acest eveniment voluntari pregătiți în acest sens, dar și psihologul clinician al Centrului HIV/SIDA din cadrul Spitalului de Urgență Petroșani, Cristina Schvarcz, la rândul său voluntar al Crucii Roșii Petroșani.

Sub denumirea ”Ești negativ? Testează-te și vei fi sigur!”, demersul de informare și educare pentru sănătate va continua și astăzi, 29 noiembrie, începând cu ora 12,00 la Primăria Petroșani.