România Centenară sărbătorită la Petroșani

Home Stiri la zi România Centenară sărbătorită la Petroșani
România Centenară sărbătorită la Petroșani

Comunitatea locală din municipiul Petroșani a sărbătorit, conform tradiției, Ziua Națională a României, în Parcul Central ”Carol Schreter”. Aici ceremonia dedicată acestui eveniment a debutat cu ridicarea drapelului național pe catarg în acordurile imnului național. În prezența primarului Tiberiu Iacob Ridzi, a consilierilor locali și a unei numeroase asistențe, o gardă formată din jandarmi, pompieri și polițiști locali a prezentat onorul.

În discursul său rostit cu acest prolej, primarul municipiului Petroșani a reliefat faptul că Ziua Naţională a României, dublată anul acesta de marcarea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, este pentru fiecare dintre noi, o zi a bucuriei, a recunoştinţei şi a mândriei, o zi în care ne sărbătorim ţara, ne cinstim înaintaşii şi ne bucurăm alături de toţi semenii noştri. ””Acum 100 de ani se înfăptuia cel mai mare vis al Poporului Român: Marea Unire. Românii și-au dorit dintotdeauna să trăiască împreună, în aceeași țară, să vorbească aceeași limbă. Dacă acest lucru a fost posibil acum 100 de ani, înseamnă că Dumnezeu îi iubește pe români și iubește România. Îi mulțumim lui Dumnezeu că astăzi putem să vorbim românește și putem să trăim într-o țară independentă, într-o țară în care fiecare român să fie mândru și respectat în întreaga Europă. Nu suntem cu nimic mai prejos decât ceilalți din UE sau din lume. La 100 de ani de la Marea Unire, românii știu să se adune, știu să se unească, chiar dacă oamenii politici ai vremurilor noastre sunt mai dezbinați ca oricând. Eu cred că societatea românească, trebuie să fie astăzi mai unită ca niciodată. Nu sunt vremuri ușoare nici acum, dar sunt incomparabil mai bune decât cum 100 de ani sau acum 50 de ani”, a spus primarul Tiberiu Iacob Ridzi. 

Ceremoniile dedicate marcării Zilei Naționale a României au mai cuprins la Petroșani un Te Deum oficiat în cinstea eroilor neamului romnesc de către părintele ortodox Gabriel Bulf și un concert folcloric susținut de artiști locali reunți în cadrul apreciatei Asociații Cultural-artistice Lirica, sub coordonarea profesorilor Tiberiu și Jana Coconeț.

În ciuda frigului pătrunzător, sute de oameni au participat la manifestările Zilei naționale a României de la Petroșani, care s-au încheiat cu o masă tradițională românească la care s-a servit fasole de post și fasole cu ciolan tuturor celor prezenți.