Spectacole, defilare, armonie și unitate la Lupeni, de Ziua Centenarului

Home Stiri la zi Spectacole, defilare, armonie și unitate la Lupeni, de Ziua Centenarului
Spectacole, defilare, armonie și unitate la Lupeni, de Ziua Centenarului

La Lupeni, Ziua Națională a României și Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembie 1918 au fost întâmpinate așa cum se cuvine, ca o adevărată zi de sărbătoare.

Dis de dimineață, în ciuda timpului geros, numeroși cetățeni ai Lupeniului, avându-i în frunte pe liderii comunității locale, respectiv primarul Lucian Resmeriță, viceprimarul Iacob Mesaroș, consilieri locali ș.a.m.d., au pornit într-o inedită defilare pe bulevardul principal al orașului, purtând în mâini un uriaș drapel tricolor. La Lupeni, ceremonia festivă dedicată Centenarului Marii Uniri a avut loc în Parcul CAP, proaspăt și elegant modernizat.

De la tribuna amenajată în acest loc, primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță, le-a vorbit concetățenilor săi, prezenți în număr mare la sărbătoarea națională, nu doar despre semnificația istorică a momentului care a stat la baza făuririi statului național unitar român, ci și despre nevoia de unitate a românilor din generațiile prezentului, despre România Unită ca pas esențial spre România Puternică. ”Mă bucur că sunt foarte mulți oameni aici, la Lupeni pentru a sărbători un moment unic. Ziua de 1 Decembrie este Ziua Națională a României, o zi cu o importanță deosebită. Acum 100 de ani s-a înfăptuit Unirea și noi, românii, am reușit atunci să formăm România Unită. Dar acest lucru nu se putea întâmpla fără oameni de stat foarte puternici, fără oameni de stat care să-și asume anumite decizii și mi-aș dori din tot sufletul ca și astăzi să avem astfel de oameni de stat, care să-și asume anumite lucruri în viața de zi cu zi, în România noastră frumoasă. Istoria ne-a învățat multe, dar cred că cel mai important lucru este că ne-a învățat cum să răzbim în momentele în care ne este greu, cum să răzbim în momentele în care dorim să facem ceva împreună. Istoria ne spune foarte simplu că nu putem decât împreună, decât uniți, să mergem mai departe și să reușim să facem lucruri mari pentru România. De aceea, cred cu tărie că o Românie unită este pasul cel mai important spre ceea ce ne dorim cu toții, și anume o Românie puternică !”, a spus, în discursul său, primarul Lucian Resmeriță.

La fel ca acum 100 de ani la Alba Iulia și în comunitățile de români din întreaga țară, și acum, la Lupeni, de Ziua Națională, românii s-au prins într-o mare horă pentru a sărbători împreună, în cel mai pur stil românesc. Aici, atmosfera de antren și bună dispoziție care a marcat de altfel întreaga suită de evenimente de pe parcursul Zilei de 1 Decembrie a fost întreținută de artiști populari de excepție, precum Marius Țugulescu sau Leo Cosma, iar tinerii dansatori plini de talent de la Ansamblul folcloric ”Bujorii Muntelui” din Petrila (ansamblu condus de prof. Iulian Doda) au creat o atmosferă generală tipică unei sărbători tradiționale românești.

Pentru că, așa cum spune primarul Lucian Resmeriță, sărbătorirea Centenarului României, pe lângă un omagiu plin de bucurie, trebuie să fie și un motiv de reflecție, dar mai ales de conștientizare că e de datoria noastră să refacem ceea ce au pus în operă românii în ziua de grație 1 Decembrie a anului 1918, seria evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri a continuat la Lupeni și pe 2 Decembrie, când pe scena Palatului Cultural au urcat actorii Teatrului ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani, care au prezentat și aici emoționanta piesă ”Spovedania unei țări”, o piesă în regia lui Constantin Radu Tudosie, cu asistent regie Irina Bodea – Radu și scenografie – Eliza Labancz.

Iubitorii muntelui, dar și turiștii care au venit în număr mare în zona turistică a Lupeniului, la Straja, pentru a sărbători Ziua Națională a României, au avut parte, la rândul lor, de o zi superbă, dar și de posibilitatea de a schia pentru prima oară în noul sezon de iarnă care s-a deschis la Straja în data de 1 Decembrie.