Senatorul Cristian Resmeriță pune presiune pe Casa Națională de Pensii pentru recalcularea pensiilor beneficiarilor Legii 221/2018

Home Politică Senatorul Cristian Resmeriță pune presiune pe Casa Națională de Pensii pentru recalcularea pensiilor beneficiarilor Legii 221/2018
Senatorul Cristian Resmeriță pune presiune pe Casa Națională de Pensii pentru recalcularea pensiilor beneficiarilor Legii 221/2018

Protestele demarate la începutul acestei luni la Petroșani de către mai mulți pensionari mineri revoltați că, deși în baza Legii 221/2018 ar fi trebuit să beneficieze de recalcularea pensiilor, acest lucru încă nu s-a întâmplat, l-au determinat și pe senatorul PSD Cristian Resmeriță, unul dintre inițiatorii acestei legi, să ceară din nou explicații Casei Naționale de Pensii.

Cristian Resmeriță spune că Legea nr. 221/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice care prevede recalcularea pensiilor celor care au lucrat în grupele I și II de muncă și ale căror drepturi la pensie au fost deschise înainte de 01.01.2011, ar fi trebuit să trebuit să fie pusă în aplicare începând cu data de 01.10.2018. Acesta arată că actul normativ prin care s-a modificat Legea Pensiilor pentru pensionarii mineri care au lucrat în grupele I și II de muncă, stabilește pentru aceștia pensii corecte, pe măsura muncii grele pe care au prestat-o.

În acest sens, senatorul Cristian Resmeriță a solicitat explicații ministrului Muncii, prin intermediul unei interpelări depuse la Semnat încă din luna octombrie a acestui an, solicitând precizări privind data la care va începe recalcularea pensiilor,  potrivit Legii 221/2018. Conform răspunsului primit de la Ministerul Muncii și Justiției Sociale, înregistrat cu nr 13849/16.11.2018, acesta a primit asigurări că deși serviciile de asistență tehnică pentru efectuarea recalculării se află în faza de evaluare tehnică, pensionarii își vor primi drepturile cuvenite în baza noilor prevederi legale, retroactiv începând cu data de 01.10.2018, conform legii.

”Înțeleg că au existat întârzieri în finalizarea procedurilor de achiziție pentru softul necesar recalculării pensiilor, dar în același timp trebuie să înțelegem cu toții că așteptările minerilor și ale altor categorii profesionale beneficiare de această reparație a drepturilor la pensie sunt, la rândul lor, pe deplin justificate. În ceea ce mă privește, voi continua să fac toate demersurile necesare, astfel încât Casa Națională de Pensii să înceapă în cel mai scurt timp recalcularea pensiilor pentru beneficiarii Legii 221/2018.  Cu toții trebuie să avem în vedere, cred, faptul că pensionarii care beneficiază de aceste noi prevederi legislative au o vârstă înaintată, iar fiecare zi din care ar fi trebuit ca legea să producă efecte în cazul lor este una foarte prețioasă. Sper că această problemă să fie cât mai repede rezolvată de cei abilitați”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

Reamintim că, în perioada 3-5 decembrie, un grup de pensionari mineri din cadrul Ligii Pensionarilor Mineri Valea Jiului pichetează Casa Locală de Pensii din Petroșani, în semn de protest față de întârzierea începerii procesului de recalculare a pensiilor potrivit Legii 221/2018.