Universitatea din Petroșani decorată de Președintele României

Home Educație Universitatea din Petroșani decorată de Președintele României
Universitatea din Petroșani decorată de Președintele României

Potrivit unei frumoase tradiții naționale, în prejma Zilei Naționale a României, Președintele României acordă o serie de distincții și decorații unor personalități și instituții remarcabile din societatea românească.

Anul acesta, printre laureații Ordinului Național ”Meritul pentru Învățământ” în grad de Ofițer a fost acordat și Universității din Petroșani. La ceremonia de la Palatul Cotroceni, instituția de învățământ superior din Valea Jiului a fost reprezentată de o delegație condusă de rectorul Radu Sorin, din care au mai făcut parte prorectorul Codruța Dura și liderul studenților, Alexandru Chiula.

”Am avut onoarea să particip la festivitatea de decernare a unor ordine și medalii de către președintele României domnul Klaus Werner Iohannis, distincții acordate unor instituții și unor personalități din lumea învățământului, științei, culturii și artei. În acest an, printre laureați s-a numărat și Universitatea din Petroșani care a fost distinsă cu Ordinul Meritul pentru Învățământ în grad de Ofițer. Au fost șapte universității din România premiate cu acest ordin și evident este o cinste și o onoare pentru universitatea noastră să ne numărăm între acestea într-un an special pentru noi și special pentru România. Cred că este o apreciere a activității Universității din Petroșani desfășurate în cei 70 de ani de învățământ superior. Pot să afirm, fără lipsă de modestie, că distincția a fost acordată și pentru o creștere a activității și diversității educaționale și științifice a Universității din Petroșani, în ultimii ani. Este o apreciere de care suntem mândri, dar în același timp suntem conștienți că trebuie să facem mai mult și mai bine pentru ca specialiștii noștri să facă față nevoilor economiei românești și mondiale. Universitatea, așa cum se știe, este un factor de coagulare, un factor de dezvoltare a regiunilor, nu numai în România ci în întreaga Europă”, a declarat rectorul Universității din Petroșani, Prof. Dr. Univ. Radu Sorin.

În mesajul adresat invitaților săi la ceremonia de decorare desfășurată la Palatul Cotroceni, Președintele României a arătat că, fără îndoială, cu ocazia Centenarului ar trebui să mulțumim universităților pentru uriașa lor contribuție în formarea de specialiști în diverse domenii, precum și pentru activitatea lor în cercetare și inovare. ”În secolul XXI, rolul lor va fi mai important ca niciodată, pe măsură ce automatizarea și digitalizarea economiei cresc nevoia societății pentru specialiști de vârf , dar și antreprenori creativi. Doar cu ajutorul unei educații de calitate putem să atingem obiectivele pe care ni le propunem ca țară în al doilea secol de unitate. Din dorința de a face din educație o prioritate adevărată, am inițiat în urmă cu doi ani proiectul „România Educată”, prin care am dorit dezvoltarea unei viziuni și a unei strategii pe termen lung pentru sistemul de învățământ”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Acesta a precizat, totodată, că săptămâna viitoare, rezultatele preliminare ale proiectului vor fi lansate în dezbatere publică și și-a exprimat speranța ca universitățile și instituțiile dedicate cercetării și inovării să rămână și pe mai departe parteneri foarte implicați.

Pentru Universitatea din Petroșani, Ordinul Național ”Meritul pentru Învățământ” în grad de Ofițer este oprima distincție primită, după 1989, din partea Administrației Prezidențiale.