125 de ani de educație și tradiție la Școala gimnazială nr. 1 din Lupeni

Una dintre cele mai vechi unități școlare din Valea Jiului, Școala Gimnazială nr. 1 din municipiul Lupeni a împlinit 125 de ani de educație și tradiție. Acesta a fost de altfel și motto-ul festivităților care au avut loc astăzi la sediul acestei școli, în organizarea echipei de cadre didactice condusă de prof. Daniel Ianoși (directorul Liceului ”Mircea Eliade” din Lupeni, în structura căruia funcționează astăzi Școala 1) și prof. Erika Șoacă (director adjunct).

La eveniment, alături de foști și actuali profesori și directori ai școlii, foști și actuali elevi ai școlii, au participat prof. Lavinia Ilina – inspector școlar general adjunct al ISJ Huneodoara, prof. Lucian Resmeriță – primarul municipiului Lupeni, prof. Cristian Resmeriță – senator de Valea Jiului și Lorincz Szell – director al Direcției Județene de Sport și Tineret Hunedoara. Cu acest prilej a fos dezvelită și o placă aniversară iar oaspeții au avut ocazia de a urmări un frumos program artistic pregătit de elevii școlii sub coordonarea cadrelor didactice Dan Arabella, Elosabeta Orosz, Erika Șoacă, Rodica Elischer, Elena Popescu ș.a.

”Începutul învățământului în orașul Lupeni este legat de deschiderea și dezvoltarea minelor de cărbuni, îndeosebi în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. În acest context, primele date care certifică existența unei școli pentru zona de vest a Văii Jiului menționează anul 1853. Cert este că în 1883, școala din Lupeni devine una de sine stătătoare, cu trei săli de clasă. Actuala locație a Școlii gimnaziale nr. 1 Lupeni este datată la 15 septembrie 1893, odată cu construirea aripii nordice a școlii de către Societatea Carboniferă Valea Jiului, acesta fiind considerat actul de naștere al școlii”, a spus prof. Corina Muscari în prezentarea istoricului școlii.

În ultimul secol, școala a cunoscut mai multe etape de dezvoltare și modernizare, iar în ultimii 10 ani este consemnată modernizarea și dotarea acestei școli, în forma existentă în prezent.

”Într-un an în care marcăm cu toții Centenarul României, este mai mult decât o onoare să constatăm că, la Lupeni, putem sărbători 125 de ani de educație și tradiție într-una din cele mai apreciate unități de învățământ din regiunea noastră – Școala gimnazială nr. 1 Lupeni. Vreau să vă felicit pe toți cei care, fie ca profesori, elevi sau părinți ați scris practic, de-a lungul vremii, istoria învățământului lupenean la această frumoasă școală din municipiul nostru. Vă mulțumesc pentru tot ceea ce ați făcut și faceți pentru educația din Lupeni și vă doresc la mulți și frumoși ani înainte”, a spus senatorul Cristian Resmeriță.

Prezent, șa rândul său, la evenimentul aniversar al Școlii gimnaziale nr. 1 Lupeni, primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță, a dat asigurări că Școala gimnazială nr. 1, cu toate că este deja una dintre cele mai frumoase și mai bine dotate școli din Valea Jiului, rămâne în atenția administrației locale din Lupeni în tot ceea ce înseamnă susținerea dezvoltării și modernizării permanente a școlii, prin investiții specifice necesare. ”Atunci când vine vorba despre educație, despre școală, suntem foarte atenți în tot ceea ce întreprindem și noi, ca administrație locală. Vreau să vă asigur că nevoile acestei școli, ca de altfel ale tuturor școlilor din Lupeni, sunt pe agenda noastră și vom face în așa fel încât să găsim soluții pentru creșterea permanentă a calității infrastucturii din educație. Pentru sărbătoarea aniversară de astăzi și pentru momentele frumoase pe care le-am putut împărtăși cu dumneavoastră, vă felicit și vă doresc să duceți mai departe tradiția unui învățământ de calitate la această școală-etalon din comunitatea Lupeniului. La mulți ani !”, a spus primarul Lucian Resmeriță.

Cuvinte la fel de frumoase au rostit și ceilalți invitați prezenți la acest eveniment.