Deputatul hunedorean Laurențiu Nistor și-a făcut bilanțul activității parlamentare din anul 2018

Liderul Organizației județene a PSD Hunedoara, deputatul Laurențiu Nistor și-a făcut public bilanțul activității sale parlamentare din acest an. Acesta a precizat că, în calitate de deputat, rolul său în cel mai înalt for legislativ al țării a fost acela de a susține proiectele care vin în sprijinul României și al oamenilor.

Prin intermediul unui comunicat transmis redacției, deputatul Laurențiu Nistor a ținut să reamintescă câteva dintre prevederile legislative adoptate în acest an de Parlamentul României, cu sprijinul și la initiativa PSD:

  • Anul 2018 a început cu noile reglementări privind asistența socială a vârstnicilor: extinderea serviciilor de îngrijire comunitară, asigurarea cheltuielilor din cadrul căminelor pentru vârstnici din bugetele locale și bugetul de stat și scăderea contribuției lunare de întreținere a susținătorilor pensionarilor din centrele rezidențiale.
  • În februarie, Camera Deputatilor a ajustat Legea salarizarii unitare: medicii, asistentele, ambulantierii au intrat, de la 1 martie, pe grila salarială din 2022. Astfel, un medic primar a ajuns la salariul de 15.000 lei. Prin Legea salarizării unitare au fost adoptate o serie de măsuri în scopul eliminării neclarităţilor şi disfuncţionalităţilor identificate, ele incluzând și majorări salariale.
  • A urmat o iniţiativă legislativă privind statutul cadrelor militare. Este vorba despre menţinerea în activitate a medicilor militari şi a subofiţerilor sanitari, după împlinirea vârstei standard de pensionare, până la împlinirea vârstei de pensionare stabilite pentru medicii/asistenţii medicali civili.
  • În luna iunie a fost votată o nouă Lege a cadastrului, care va rezolva, în sfârşit, problema multor proprietari de terenuri din întreaga ţară. Mai apoi, printr-o nouă prevedere s-a stabilit reducerea la 9% a cotei de TVA pentru serviciile de canalizare şi pentru apa necesară la irigaţii. Aceasta va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2019.
  • În luna iulie a fost votată o modificare extrem de importantă a Legii privind sistemul unitar de pensii publice. Aceasta se adresează unui număr însemnat de români, care au activat în grupele speciale de muncă, dar până acum au fost lipsiţi de anumite drepturi. De această modificare legislativă vor beneficia și foarte mulți pensionari din județul Hunedoara.
  • La sfârșitul lunii octombrie a fost votată Legea Offshore. România are pentru prima dată un cadru legislativ coerent, viabil şi pragmatic în domeniul exploatărilor petroliere şi de hidrocarburi offshore. Este una dintre legile care restabilește demnitatea țării noastre în raport cu colaboratorii săi externi. 
  • În luna noiembrie a fost reglementat programul de încurajare a investiţiilor din zona montană în valoare totală de 1 miliard de euro. Inițiatorii proiectului de lege au fost deputații și senatorii PSD. Acest pachet de măsuri vine în sprijinul a peste 3 milioane de români care trăiesc în zona montană.  
  • Tot în luna noiembrie, Camera Deputaților a votat proiectul de act normativ ce prevede susținerea financiară pentru firmele şi PFA-urile care angajează tinei cu vârsta maximă de 40 de ani, în sectoare precum agricultura, acvacultura sau industria alimentară. Tot în sprijinul încurajării tinerilor pe piața muncii, reamintesc: Telemunca, Legea unceniciei și Legea intershipului.

”La toate acestea, trebuie să mai amintesc faptul că, în ciuda miturilor, PSD a susținut și a votat ca persoanele asistate social care refuză nejustificat un loc de muncă să nu mai primească ajutor social. Legea a intrat în vigoare în toamna acestui an. De asemenea, în vara acestui an a fost legiferat și noul Cod Administrativ al României, o lege benefică pentru administraţia locală şi cetăţeni. Pentru prima dată după 1990 este armonizată şi unificată întreaga legislaţie referitoare la administraţia publică, atât cea locală cât şi cea centrală, într-un Cod Administrativ unic”, spune deputatul Laurențiu Nistor.

Acesta precizeză totodată că o altă serie de măsuri legislative adoptate au rezolvat probleme de ordin social sau instituțional. ”Astfel putem aminti – reglementări privind accesul minorilor care nu deţin documente de identitate la educație și sănătate; modificări legislative în sprijinul copiilor instituționalizați; ajustări ale Legii educației; reglementări în sistemul sănătății; reglementări privind protecția mediului sau siguranța traficului rutier și feroviar, măsuri privind reducerea riscului de dezangajare a fondurilor europene; prevederi legislative ce vin în sprijinul activității întreprinzătorilor autohtoni; procedura de achiziții publice a fost simplificată și armonizată cu acquis-ul comunitar; reglementări punctuale care vin în sprijinul anumitor categorii sociale pentru un acces deschis pe piața muncii etc.”, a mai spus Nistor.

Pentru anul viitor, în opinia liderului PSD HUneodara, cel mai important proiect de lege care se află deja în procedură parlamentară este Legea pensiilor. ”Urmare a acesteia, în următorii trei ani se vor recalcula toate pensiile din țară, scopul principal fiind un trai decent pentru cea mai vulnerabilă categorie – pensionarii”, apeciază deputatul Laurențiu Nistor.