Codul portocaliu de zăpadă a paralizat întreaga Vale a Jiului

Home Stiri la zi Codul portocaliu de zăpadă a paralizat întreaga Vale a Jiului
Codul portocaliu de zăpadă a paralizat întreaga Vale a Jiului

Codul portocaliu de zăpadă și viscol, care a atins zilele acestea și regiunea Văii Jiului ne-a pus șiu pe noi în imposibilitatea de a vă putea aduce informații la zi cu privire la situația existentă și încercările autorităților de a interveni. Fără energie electrică de mai bine de 48 de ore, fără acces la rețelele de internet și fără posibilitatea de a putea ieși în teren, activitatea redacției noastre a fost paralizată. 

Grație colegilor și partenerilor noștri de la redacția Press Media.ro, vă putem prezenta acum o analiză a efectelor codului portocaliu de vreme rea și explicațiilor autorităților cu privire la posibilitățile de intervenție, într-un reportaj realizat de Monika Baciu. 

Valea Jiului sub asediul zăpezii

Zăpadă în cantități record, mașini parcate pe marginea drumului și utilaje care nu au făcut față. Este o parte a tabloului de iarnă care caracterizează Valea Jiului care a fost sub cod portocaliu de ninsori. În ultimele 48 de ore a nins abundent, iar stratul de zăpadă s-a așternut într-o cantitate însemnată. Potrivit edililor din cele șase localități ale Văii Jiului, zăpada care s-a așternut este una record.

Spre exemplu, la Petroșani, conform măsurătorilor oficiale, cantitatea de zăpadă care s-a așternut, într-o perioadă scurtă de timp a fost de 57 de centimetri. În Petroşani a nins neîntrerupt timp de 36 de ore, iar stratul de zăpadă măsoară 57 de centimetri, cel mai mare strat din ultimii 25 de ani. În ultimele 48 de ore, la Petroșani a nins foarte mult, este o situație de excepție. Practic o asemenea cantitate de zăpadă nu a mai fost înregistrată de cel puțin 25 de ani. Primăria are extrernalizat acest contract de deszăpezire cu o firmă specializată, faptul că noi ne implicăm în coordonarea și verificarea acestor activități nu reprezintă altceva decât interesul pe care noi îl manifestăm pentru comunitatea din Petroșani”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

În capitala Văii Jiului s-a acționat, continuu, cu zeci de utilaje de deszăpezire. De altfel, și asistații social au fost scoși la muncă pentru a îndepărta zăpada de pe arterele principale și trotuare.

“Faptul că de 36 de ore zăpada nu s-a oprit, ne-a creat probleme. În acest moment se circulă pe toate arterele din Petroșani. Firma care se ocupă de deszăpezire a acționat în teren cu 5 utilaje cu lamă și material antiderapant, două utilaje pentru trotuare, două graifere și două autocamioane și două buldoexcavatoare. Noi am suplimentat cu un buldoexcavator și cu un camion pentru a disloca zăpada din intersecții și din zonele circulate. O mare problemă am avut să intrăm pe străzile secundare, mașinile fiind parcate”,  a mai spus primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

De altfel, acesta a precizat că firma de deszăpezire are la dispoziție un termen de 24 de ore de la oprirea ninsorii, să își îndeplinească obligațiile contractuale, altfel va fi amendată. “Conform contractului pe care îl avem cu firma de deszăpezire, din momentul în care nu mai ninge, în 24 de ore trebuie să deblocheze toate arterele. Dacă nu se va întâmpla acest lucru voi recurge la sancțiuni, îi voi amenda. E o situație de excepție, dar din momentul în care nu mai ninge trebuie să ajungem să deblocăm toate drumurile”, a mai spus primarul din Petroșani.

Și în vestul Văii Jiului, zăpada s-a așternut cu repeziciune. Potrivit edililor, stratul de zăpadă măsoară 80 de centimetri. De altfel, firma care se ocupă de deszăpezire la Lupeni a fost amendată, încă din primele ore de când au apărut probleme în trafic din cauza zăpezii.

“Din păcate și de această dată, firma care se ocupă cu deszăpezirea în municipiul Lupeni, a fost luată prin surprindere de venirea zăpezii. Pentru lipsa măsurilor corespunzătoare sezonului de iarnă, a fost amendată cu 10.000 lei”, a anunțat primarul municipiului Lupeni. La Lupeni stratul de zăpadă măsoară 80 de centimetri. Am avut probleme cu deszăpezirea și din cauza mașinilor parcate pe domeniul public. Noi, la Lupeni am acționat cu 8 utilaje de deszăpezire”, a declarat Lucian REsmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Și la Vulcan au existat problem din cauza ninsorii abundente. Edilii susțin că stratul de zăpadă măsoară, în oraș, 80 de centimetri. Probleme sunt în cartierele mai izolate. “Sunt probleme. Se lucrează la deszăpezirea zonelor lăturalnice, în Sohodol și Dealu Babii. Lucrăm  la deblocarea drumului spre Crividia, iar după ce descongestionăm toate aceste zone, vom trece la partea de finisaje. Problema cea mai mare e că mașinile sunt parcate pe marginea drumului, iar utilajele de deszăpezire nu pot interveni pentru a curăța drumul. Stratul de zăpadă are 80 de centimetri”, a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

La Petrila, potrivit edililor, s-a acționat cu 10 utilaje de deszăpezire . Zăpada căzută în cantități considerabile a cauzat însă probleme. “Sunt probleme ca peste tot în Valea Jiului. Nu am avut străzi blocate, însă operațiunea de deszăpezire a fost mult îngreunată din cauza mașinilor parcate pe carosabil. Am acționat cu 10 utilaje de deszăpezire”, a declarat Dorin Curtean, viceprimarul orașului Petrila.

La Aninoasa, acoperișul unui imobil s-a prăbușit sub greutatea zăpezii. ”Sunt 18 imobile cu o vechime de peste 100 de an, de la primărie în sus, pe vale, unde acum câțiva ani a mai fost un incident similar. Aseară (duminică-n.r.) s-a prăbușit un acoperiș. Am vrut să evacuăm oamenii, să îi cazăm în altă parte, dar au refuzat. Așteptăm acum o echipă de la Inspectoratul de Stat în Construcții să vină să facă o evaluare și să vedem ce facem mai departe. Peste 80% dintre celelalte acoperișuri sunt în pericol să se prăbușească”, a declarat primarul orașului Aninoasa, Nicolae Dunca.

Problemele generate de codul portocaliu nu s-au rezumat însă doar la cele de trafic. Mai multe zone din toate orașele Văii Jiului au rămas fără energie electrică, după ce cablurile de curent au cedat sub greutatea zăpezii.

Meteorologii au anunțat că în următoarele zile vremea se va menține rece și va mai continua să ningă.

Monika BACIU