100 de fotografii cu obiective memoriale, expuse de fotograful Daniel Iancu la MCDR Deva

Home Cultură 100 de fotografii cu obiective memoriale, expuse de fotograful Daniel Iancu la MCDR Deva
100 de fotografii cu obiective memoriale, expuse de fotograful Daniel Iancu la MCDR Deva

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva și Consiliul Județean Hunedoara, în colaborare cu Asociația Artiștilor Fotografi Hunedoreni și Colegiul Național „Decebal” Deva, vă invită să participați joi, 20 decembrie 2018, începând cu ora 11.00, la vernisajul expoziției de fotografie documentară intitulată „Eroi din județul Hunedoara. 100 de fotografii cu obiective memoriale”.

Evenimentul va avea loc în Sala Șemineului din Palatul Magna Curia (sediul MCDR Deva) și va prezenta, la finalul acțiunilor derulate în cadrul Anului Centenar, o sinteză vizuală a cercetărilor de teren care completează documentările de arhivă. Este a treia expoziție de acest fel, prin care se încearcă sensibilizarea opiniei publice și a autorităților locale asupra situației în care se află cimitirele de eroi, crucile și monumente de for public, plăcile și alte obiective memoriale de acest gen, după „Chipuri de eroi. Monumente funerare din județul Hunedoara ridicate în memoria celor căzuți în Războaiele Mondiale” (Deva, iunie 2017) și „Eroi în Marele Război. 100 de fotografii cu monumente și cruci de eroi” (Deva, octombrie 2018 și Orăștie, noiembrie 2018).

„Fotografiile redau imagini de ansamblu sau detalii semnificate de pe obiectivele memoriale ridicate în memoria eroilor născuți în județul Hunedoara, morți pe teritoriul acestui județ, reînhumați prin cimitirele de aici sau doar cu un impact tangențial asupra istoriei locale. Ele fac parte, așa după cum am mai spus, dintr-un proiect prin care se încearcă punerea în valoare și recuperarea informațiilor documentare de orice natură despre momentul Centenarului, proiect derulat în ultimii ani de către Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva”, a precizat Daniel I. Iancu, cercetător științific în cadrul instituției muzeale devene. 

Prezentarea expoziției și a relevanței sale din punct de vedere documentar va fi făcută de către Viorel Ciobanu, profesor la Colegiul Național „Decebal” Deva.