Liviu Hoban și arta sa din sticla de pălincă

Home Cultură Liviu Hoban și arta sa din sticla de pălincă
Liviu Hoban și arta sa din sticla de pălincă

Meșteșugul cioplitului în lemn și secretul sticlei de pălincă, se spune că sunt taine pe care le știu și le stăpânesc toți maramureșenii. Nu știm dacă e chiar așa, dar ceea ce putem spune, fără teama de a greși, este că pentru Liviu Hoban sticla de pălincă și arta artizanală dn lemn sunt două elemente care, în mâinile sale, dau naștere unor adevărate opere de artă.

Maramureșean de orgine, ”oltean” prin căsătorie și lupenean de Valea Jiului prin adopție profesională, Liviu Hoban este ceea ce se cheamă un român sadea. A învățat de mic copil, din familie, ca toți maramureșenii, secretele artei meșteșugătești. A lucrat însă, pe cartea de muncă, mai mult cu târnăcopul, sapa, securea și lopata, uneltele de bază ale oricărui miner. Pentru că Liviu Hoban a fost, preț de câteva decenii bune, miner la Mina Lupeni, de unde a ieșit, cu ajutorul bunului Dumnezeu, la pensie, acum câțiva ani.

Tot atunci, pentru că, asemeni multor ortaci învățați să prețuiască în viață, munca, Liviu Hoban s-a reîntors la îndeletnicirile pe care le-a învățat în familie. De câțiva ani buni, cu talent, cu măiestrie, cu răbdare și cu o bogată imaginație, Liviu Hoban făurește lucrări de artă artizanală deosebite și, bineînțele, utile. Sticlele sale de pălincă, în care cu precizia unui adevărat chirurg, Liviu Hoban a construit divese obiecte artizanale, au devenit cunoscute nu doar în Valea Jiului, ci peste tot în țară și în lume, unde acestea au ajuns datorită celor care și-au dorit ca o astfel de sticlă de pălincă cu sculpturi artizanale să stea la loc de cinste pe masa lor, pentru a-i impresiona pe oaspeții primiți la masă ori măcar ”la una mică”.

Nu-i de mirare acest lucru, dacă avem în vedere faptul că, în sticle de palincă ce au forme fie clasice, fie moderne, Liviu Hoban a ”costruit” miniaturi artizanale ce înfățișează diverse forme ale artei românești, de la tradiționalele biserici sau porți maramueșene, la replici miniaturale ale operelor brâncușiene și până la diverse instrumente muzicale, fântâni tradiționale ori blazoane de firmă sau de familie.

La fel ca și pălinca din sticle, nici lucrările de artă artizanală ale lui Liviu Hoban nu au timp să stea în expoziții. Așa încât o parte din creațiile cele mai recente ale sale le puteți vedea aici, însoțind acest articol. Altfel, doar dacă veți nimeri în vizită la vreun fericit posesor al unei astfel de lucrări și meritați să fiți tratați cu o palincă din sticla de tezaur, mai puteți avea o altă șansă de a le admira.

Oricum, pentru că lui Liviu Hoban îi place munca aceasta de creare a sticlelor artizanale, puteți avea ocazia de a avea propriul dumneavoastră exponat, pe care-l puteți comanda maestrului meșteșugar Liviu Hoban. Cum procedați ? Simplu. Îl sunați la numărul de telefon 0767-353.184 și stabiliți personal ce și cum. Asta poate chiar la o gură de palincă maramureșeană, din cea mai prețioasă sticlă a acestuia.