Cum a dat cu bâta-n baltă liderul PNL Hunedoara în chestiunea deszăpezirii drumurilor județene

Home Politică Cum a dat cu bâta-n baltă liderul PNL Hunedoara în chestiunea deszăpezirii drumurilor județene
Cum a dat cu bâta-n baltă liderul PNL Hunedoara în chestiunea deszăpezirii drumurilor județene

Liderul PNL Hunedoara, deputatul Lucian Heiuș a lansat, în cadrul unei conferințe de presă, acuzația că activitățile de deszăpezire a drumurilor județene hunedorene nu se derulează corespunzător. Mai mult, Heiuș este de părere că această situație este generată de faptul că conducerea social-democrată a Consiliului județean Hunedoara a atribuit contractele de deszăpezire unor firme apropiate de PSD.

Ca urmare a afirmațiilor lansate în spațiul public de către deputatul PNL de Hunedoara privitoare la deszăpezirea drumurilor județene și la firmele care prestează această activitate, Consiliul județean Hunedoara a prezentat astăzi  un comunicat care aduce o serie de precizări, pentru corecta și completa informare a opiniei publice.

Astfel, reprezentanții CJH arată că în toamna anului 2015 a fost organizată o licitație publică în vederea atribuirii contractelor pentru lucrările de întreținere și reparații pe timp de vară – iarnă și siguranța rutieră a drumurilor județene. Drumurile județene au fost organizate atunci în cinci zone: Brad, Deva-Păuliș, Hațeg – Hunedoara, Orăștie, Valea Jiului. În decembrie 2015, s-au semnat acordurile-cadru cu trei dintre firmele declarate câștigătoare, criteriul de atribuire fiind prețul cel mai mic. Pentru zona Hațeg – Hunedoara, firma a fost desemnată abia în vara anului 2016.

Acordurile-cadru care au rezultat în urma licitației au fost încheiate pentru perioada 2016 – 2019. Astfel, în data de 14.12.2015 a fost semnat Acordul-cadru nr. 16370 cu SC MANO SPRINT SRL pentru sectorul Brad. Acest sector are în componență 11 drumuri județene. Lungimea totală a drumurilor pe care se acționează iarna, la deszăpezire, este de 125,97 km. În data de 14.12.2015 a fost semnat Acordul-cadru nr. 16348 cu asocierea formată din SC ZONA D SRL – SC COMEXIM R SRL pentru sectorul Valea Jiului. Acest sector are în componență 8 drumuri județene. Lungimea totală a drumurilor pe care se acționează iarna, la deszăpezire, este de 23,75 km (drumuri de munte). În data de 30.12.2015 a fost semnat Acordul-cadru nr. 17251 cu SC MANO SPRINT SRL pentru sectorul Deva – Păuliș. Acest sector are în componență 18 de drumuri județene. Lungimea totală a drumurilor pe care se acționează iarna, la deszăpezire, este de 254,57 km. În data de 30.12.2015 a fost semnat Acordul-cadru nr. 17250 cu SC TRAMECO SA pentru sectorul Orăștie. Acest sector are în componență 17 de drumuri județene. Lungimea totală a drumurilor pe care se acționează iarna, la deszăpezire, este de 180,56 km. În data de 29.08.2016 a fost semnat Acordul-cadru nr. 11893 cu Asocierea formată din SC DRUPO SRL – SC TRANS CONSTRUCT IMPORT EXPORT SRL pentru sectorul Hațeg – Hunedoara. Acest sector are în componență 26 de drumuri județene. Lungimea totală a drumurilor pe care se acționează iarna, la deszăpezire, este de 387,64 km. Anunțul pentru licitație a fost publicat tot în luna octombrie 2015, dar această zonă a fost singura pentru care atribuirea s-a făcut abia după opt luni, din cauza contestațiilor.

Pentru iarna 2018 – 2019, firmele contractoare au alocat pentru deszăpezire utilaje de intervenție specifică și mijloace de transport pentru activitatea de iarnă, după cum urmează:
* Sectorul Brad – operator SC MANO SPRINT SRL: 7 utilaje și 8 mijloace de transport
* Sectorul Deva – Păuliș – operator SC MANO SPRINT SRL: 14 utilaje și 8 mijloace de transport
* Sectorul Hațeg – Hunedoara – operator SC DRUPO SRL: 26 de utilaje și 4 mijloace de transport
* Sectorul Orăștie – operator SC TRAMECO SA: 12 utilaje și 3 mijloace de transport
* Sectorul Valea Jiului – operator SC COMEXIM R SRL: 6 utilaje și 9 mijloace de transport.

Reprezentanții legistavului județean mai arată că, pentru prima dată, în acest an, Consiliul Județean Hunedoara a înființat un dispecerat non-stop la care autoritățile locale, localnicii și conducătorii auto pot sesiza deficiențe legate de procesul de deszăpezire sau alte probleme apărute pe drumurile județene în urma căderilor abundente de zăpadă. Dispecerii de serviciu pot vedea, în timp real, cu ajutorul GPS-ului, dacă și unde acționează utilajele firmelor care asigură deszăpezirea. În acest scop este disponibil și un număr de telefon al acestui Dispecerat: 0737 – 553971 la care se pot transmite inclusiv fotografii cu drumurile prin intermediul aplicației WhatsApp.

În ceea ce privește afirmațiile deputatului Lucian Heiuș, administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, arată că fie acesta nu s-a informat înainte de a lansa aceste acuzații în public, fie are suspiciuni că primvicepreședintele PNL Hunedoara, Adrian David, cel care a semnat, în calitate de președinte al CJH (la vremea respectivă) contactele în cauză ar fi ”vândut” interesele PNL către PSD. În oricare din aceste situații, este evident faptul că neinspirata declarația a liderului PNL Hunedoara nu corespunde invitației președintelui PNL, Ludovic Orban de a ”da cu parul după PSD”, ci poate cel mult confirmă proverbul românesc potrivit căruia Heiuș a reușit să cam dea cu bâta-n… baltă !