Deputatul USR Cristina Prună constată că proiectele concrete pentru Valea Jiului întârzie să apară

Home Politică Deputatul USR Cristina Prună constată că proiectele concrete pentru Valea Jiului întârzie să apară
Deputatul USR Cristina Prună constată că proiectele concrete pentru Valea Jiului întârzie să apară

Au trecut deja 14 luni de când a fost lansată Platforma europeană dedicată regiunilor carbonifere în tranziție. Încă de la lansarea acesteia, Valea Jiului și-a pus mari speranțe că acest proiect va aduce și mult așteptatul reviriment economic și social al acetei regiuni.

Ideea alocării de finanțări pentru crearea de alternative economice pentru aceste zone miniere a fost îmbrățișată de toți factorii de decizie, de la nivel local, regional și național, cu convingerea că acestea vor aduce un plus de prosperitate și comunităților din Valea Jiului. Printre cei optimiști s-a numărat șu deputatul USR Cristina Prună, care a militat, alături de alți parlamentari din regiune, pentru ca Valea Jiului să fie inclusă în această platformă.

Acum însă, deputatul USR Cristina Prună constată, la fel ca majoritatea oamenilor din Vale, că lucrurile se mișcă însă foarte lent, iar așteptările oamenilor au rmas la fel de mari.

”În noiembrie 2018, am adresat o interpelare doamnei Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, pentru a afla care sunt proiectele pentru care Ministerul va cere finanțare în urma procesului de consultare cu oamenii din Valea Jiului. Mi-a fost prezentată aceeași listă de proiecte, pe care am văzut-o și în iulie anul trecut, din cadrul Programului Operațional Regional”, spune deputatul Cristina Prună.

Finanțarea pentru Platforma europeană dedicată regiunilor carbonifere în tranziție urmează să se decidă în cadrul noului buget al Uniunii Europene.

Deputatul USR este însă de părere că, până atunci, Guvernul trebuie să își facă treaba. În acest sens, Cristina Prună crede că:

  • Propunerile comunităților, din cadrul consultării publice, trebuie transformate în proiecte clare cu strategie și calendar de implementare;
  • Proiectele trebuie să fie ultra-promovate de Guvern la Comisia Europeană;
  • Guvernul trebuie să invite oficialii de la Bruxelles în Valea Jiului pentru a înțelege nevoile zonei;

”Guvernul României și-a asumat, anul trecut, un angajament ferm în fața comunității miniere din Valea Jiului, că se va lupta pentru promovarea proiectelor din această zonă care vor crea bunăstare economică. Lucrul acesta ar fi trebuit să se vadă deja!”, mai spune deputatul Cristian Prună.