Peste 200 de persoane marginalizate beneficiază la Lupeni de măsuri de asistență socială din fonduri europene

Home Administrație Peste 200 de persoane marginalizate beneficiază la Lupeni de măsuri de asistență socială din fonduri europene
Peste 200 de persoane marginalizate beneficiază la Lupeni de măsuri de asistență socială din fonduri europene

Municipiul Lupeni derulează de un an de zile a un proiect european prin care oferă masuri de sprijin în vederea ocupării unui loc de muncă, sprijin pentru educație și reducerea abandonului școlar, îmbunătățirea condițiilor de locuit și servicii medico-sociale locuitorilor din cartierele Viitorului și Tineretului.

Toate aceste măsuri sunt realizate în cadrul proiectului european cu titlul  ”BAHTALO! Împreună combatem sărăcia și discriminarea”, co-finanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman, cod 115093.

Potrivit reprezentanților Administrației Locale din Lupeni, proiectul a demarat la 25 ianuarie 2018 și se va finaliza în 24 ianuarie 2021, în tot acest timp beneficiind de o asistență financară în valoare totală de 26.803.625,25 lei, din care 26.334.205,91 lei reprezintă valoarea cofinanțarii Uniunii Europene.

Proiectul se derulează în două cartiere din muncipiul Lupeni, respectiv Viitorului –zona ”Cioara Alba” și Tineretului, Primăria Lupeni având ca parteneri Asociația Umanitară Casa de Copii și Liceul Teoretic “Mircea Eliade”din Lupeni, firma EuroJobs SRL si Asociația CROFMPS din Petroșani.

”Obiectivul general al proiectului constă în reducerea numărului de comunități marginalizate în care există populație apartinând minorității roma aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, prin implementarea unor măsuri integrate, de care vor beneficia în total un număr de 960 de persoane”, spune primarul Lucian Resmeriță.

Acesta informează că, până în prezent, un număr de 227 de persoane au beneficiat deja de o serie de măsuri integrate, respectiv servicii de sprijin în vederea ocupării unui loc de muncă, prin informare și consiliere profesională (106 de persoane), medierea muncii (106 persoane), mediere directă cu angajatorul (106 persoane), cursuri de formare profesională (47 persoane). În același timp, un număr de 121 copii și părinții sau membrii familiei acestora au participat la diverse acțiuni educaționale și de consiliere.

”Până în prezent au fost certificate 26 de persoane în ocupația de lucrător în morărit și panificație, precum și în cea de lucrator în structuri pentru construcții. De asemenea, se află în derulare încă două cursuri, unul pentru brutar-patiser-preparator produse fainoase și altul pentru îngrijitoare persoane în vârstă la domiciliu, cursuri la care participă 35 persoane”, informează Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

În cadrul acestui proiect, partenerii Primăriei municipiului Lupeni au la rândul lor un rol bine definit. Asociația Umanitară Casa de Copii Lupeni și Liceul Teoretic “Mircea Eliade” din Lupeni  asigură sprijin pentru creșterea accesului și participării la educația timpurie pentru copiii cu vârste  de până la 16/17 ani. La Clubul Copiilor, dar și la Asociatia Umanitara Casa de Copii Lupeni, sunt 10 locuri disponibile permanent pentru copiii pe care părintii nu îi pot supraveghea acasă. De asemenea, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” pune la dispoziția elevilor înscriși în proiect, programe de tip ”Școală după Școală” pentru 39 copii de la ciclul gimnazial și alți 39 de copii de la ciclul primar.

Proiectul „BAHTALO! Împreună combatem sărăcia și discriminarea” continuă și în acest an, iar autoritățile locale de la Lupeni informează că pentru a beneficia de sprijin pentru creșterea accesului și participării la educație, familiile eligibile din cartierele Viitorului și Tineretului trebuie doar să completeze documentele de constituire a grupului țintă și să își dea consimțământul în scris pentru participarea la activitățile derulate în cadrul proiectului.

Primaria Lupeni a pus la dispoziție și un spațiu în care toți cei care doresc să participe la activitățile desfășurate în cadrul acest proiect se pot înscrie pentru una dintre măsurile de sprijin puse la dispoziție în cadrul acestuia.