Problemele semnalate de cetățeni în colectarea deșeurilor din județ au ajuns în atenția Gărzii de Mediu Hunedoara

Home Stiri la zi Problemele semnalate de cetățeni în colectarea deșeurilor din județ au ajuns în atenția Gărzii de Mediu Hunedoara

Debutul activităților de colectare a deșeurilor de către cei doi noi operatori de servicii care acționează pe raza județului Hunedoara a generat, la finele anului trecut și începutul acestui an, numeroase probleme. Astfel, foarte mulți cetățeni au reclamat faptul că serviciul de colectare a deșeurilor nu a fost efectuat corespunzător, iar mai mulți primari din localitățile hunedorene au reclamat la rândul lor deficiențe în noul sistem de management integrat al deșeurilor în județul Hunedoara. La Deva, spre exemplu, primarul a luat la un moment dat în calclul chiar organziarea unui referendum prin care municipiul reședință de județ să se retragă din ADI Deșeuri.

Deficiențele sistemului de colectare a deșeurilor au fost semnalate și în presă. Urmare a numeroaselor articole apărute în presa locală, în ultima perioadă, Garda Națională de Mediu s-a autosesizat și a demarat o amplă acțiune de verificare a modului în care cei doi operatori desemnați, BRAI CATA SRL și SUPERCOM SA, desfășoară activitatea de colectare a deșeurilor municipale pe raza județului Hunedoara.

Verificările sunt efectuate de către echipe de comisari din cadrul Comisariatul Județean Hunedoara al Gărzii Naționale de Mediu, reprezentanți ai Unităților Administrativ Teritoriale din județ și reprezentanți ai Asociației de Dezvoltare Intercomunitare – Deșeuri. În prima etapa a controalelor, vor fi stabilite măsuri de remediere pentru neconformitățile constatate urmând ca, ulterior, în cazul în care aceste măsuri nu vor fi realizate, să fie aplicate sancțiuni contravenționale, potrivit prevederilor legale în domeniu.

„Pentru o bună desfasurare a procedurii de colectare și transport a deșeurilor, conform contractelor incheiate, la această activitate trebuie sa participe, în egală măsură, atât cei doi operatori desemnați (BRAI CATA SRL și SUPERCOM SA) cât și reprezentanții Unităților Administrativ Teritoriale din județ și reprezentanți ai Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitare – Deseuri, care au obligația de a lua imediat măsuri, ori de câte ori apar disfuncționalități în derularea contractelor”, se arată într-un comunicat al Gărzii de Mediu Hunedoara.