Alexandru Ioan Cuza a fost ”ales” în 2019 domn al Principatelor Unite, la Petroșani

Home Cultură Alexandru Ioan Cuza a fost ”ales” în 2019 domn al Principatelor Unite, la Petroșani
Alexandru Ioan Cuza a fost ”ales” în 2019 domn al Principatelor Unite, la Petroșani

Reportaj de DOREL NEAMȚU

Cu o zi inainte de aniversarea maretului eveniment istoric al Unirii Principatelor Române, comsemnat la la 24 ianuarie 1859, Centrul Social-Educativ “Sfânta Ecaterina” din Petroșani. Aici s-a organizat  o întâlnire plină de evlavie și de  răsunător sentiment patriotic, dedicată urcării pe tron a  primului domnitor pământean, Alexandru Ioan Cuza, în fruntea celor două provincii românești, Moldova și Țara Românească.

A fost neîncăpătoare mica “Sală a Unirii” de la Petroșani, cu peste 150 de participani, de la mugurii frumoși și talentați ai orașului – elevi ai școlilor generale însoțiți de  profesorii lor de suflet, la preoții îmbrăcați în straie bisericești, de la militarii în rezervă cu ținuta lor plină de însemne și decorații,  până la cadrele didactice dăruite acestei istorii, de la voluntarii fără nume până la glasul enoriașilor, tăcuți în biserici, dar ”ostași” netemători în orice moment, așa cum a fost și acesta, atât de înălțător.

Evenimentul a fost onorat de Primarul municipiului Petrosani – Tiberiu Iacob Ridzi și Primarul municipiului Vulcan – Gheorghe Ile, ale căror alocuțiuni au deschis porțile serii, iar părintele prof.univ. dr. Vlad Vasile de la Episcopia Devei si Hunedoarei și scriitorul Dumitru Velea s-au întrecut în a aduce în memorie atât viața cât și opera marelui om de Stat Alexandru Ioan Cuza, deschizând filă cu filă din cartea scrisă cu atâta onoare, demnitate și curaj de poporul care n-a putut fi înfrânt de vitregiile trupului. De la un capat la altul a fost la înălțime prezentatorul Ionut Drăgotesc, directorul postului “Mondo-TV”, care a încercat, parcă, să opreasca pentru un moment, timpul în loc.

Portretul marelui Domnitor a fost înfășurat într-un sfânt tricolor, țesut din flori de curcubeu, în culorile roșu, galben și albastru, iar din fundalul încăperii îl privea, cu ochi fericiți, Domnul Limbii Romane, Sfântul poet Mihai Eminescu.

Primirea călduroasă a participanților s-a facut de un grup de entuziaste profesoare, înrolate și în “Liga femeilor ortodoxe”, care le-au împodobit piepturile acestora cu un tricolor rotund, cu raze de soare, inimile cu chipul “viu” al lui Cuza și buzele cu mărețul “ IMN AL UNIRII _ HORA UNIRII “ – scris cu litere de istorie de marele poet unionist Vasile Alecsandri. Sub rugăciune și sub semnul crucii a început ceremonia care avea să rămână, pentru totdeauna, în inimile celor prezenți care, l-a sfârșitul acesteia, parcă au exclamat în cor și în nesomn: “ L-am ales pe Cuza DOMN !”.

Prezentarea vieții și operei sale, ca om de stat, făuritor al României moderne a încântat admirativ publicul, prin volumul imens de fapte și reforme: înființarea a două Universități,  una în 1860 la Iasi, alta în 1864 la București, secularizarea averilor mănăstirești în folosul țării, împroprietărirea țăranilor, alte reforme de ordin fiscal, administrativ, juridic.

Intrarea în scenă a marilor talente poetice și muzicale, elevi ai Școlilor generale din oraș, a fost una triumfală. Trăirea emoțională transmisă publicului de micii artiști locali, prin marea lor emoție, prin poeziile patriotice rostite din toată inima, prin cântecele ce au înălțat trecutul, culminând cu interpretarea scenetei “Moș Ion Roată și Unirea, de către elevii Școlii generale nr. 7 Petroșani, prof. Haiduc Laura, au constituit tot atâtea diamante cu care s-au “împroprietărit”, din Ordinul lui Cuza, toti cei ce l-au întâmpinat și l-au ales DOMN !

Simbolistic, piatra grea și uriasă trebuia purtată numai de “talpa țării” pe umerii ei încovoiați de atâtea nevoi, nu și de boierii lacomi, arată inegalitatea socială a acelor timpuri istorice, pentru care a luptat Cuza să o înlăture din viața poporului, aducând în sufletul celor mulți și asupriți, speranța, dreptatea, demnitatea. Sărutul obrazului țăranului Alecu Florăscu, deputat în divanul AD_HOC, pe care l-a scuipat bioerul, a rămas un exponat istoric în muzeul fiecarei inimi de român.

Neobositul voluntar anonim, prof. Vasile Pop, Directorul Șc. Gen.nr. 7, a fost “descoperit” de public, în cadrul formației de muzică ”Floare de colț”, recent înființată, primind imediat botezul debutului, prin îndelungi aplauze. În cadrul momentului artistic, au mai ”votat”, prin recitare cu suflet de copil: Mădălina Bolovan de la Colegiul Carmen Silva – poeziile ”Scut și armă”, ”Patria Română”, Anca Pașca de la Colegiul Carmen Silva – poeziile ”Țara mea”, ”Un frate mai mic”, sub îndrumarea prof. Ioana Simulescu.

Au cântat cu măiestrie artistică: Monica Țugulea din Vulcan, multiplă laureată națională și internațională care ainterpretat la nai ”Ciocarlia” și ”Păstorul singuratic”, Adonia Ricarda Antonescu de la Șc.Gen. I.G.Duca cu melodiile ”România” și  ”Mama mea”, Daria Selaje de la Lc.Gen. I.G.Duca cu melodia ”Țara mea-i un colț de rai”, Marton Maria de la Colegiul Mihai Eminescu cu piesele ”Maluri de Prut” și ”Săracă țară bogată” și Raisa Bulf  de la Colegiul National Mihai Eminescu, care a interpretat piesa ”Avem o țară”.

De asemenea, au înobilat sceneta ”Moș Ion Roată și Unirea”, elevii: Nitroi Adriana, Zamfir Miruna, Rob Denisa, Staic Rareș, Alexa Luca, Radu Denisa, Birca Dragoș, Istvănuț Narcis, Zeches Adriana, Vass Sebastian, de la Școala Generală nr. 7 Petroșan, coordonați de prof. Haiduc Laura.

Scânteia care a luminat parcă tot cerul “adunării”, a fost aprinsă de vocea mulțimii care, la un semn al prezentatorului Ionuț Drăgotesc, a început să cânte IMNUL VEACULUI – HORA UNIRII, cu participarea tuturor, de la mic la mare și să învârtă, deopotriva, ”Hora frăției pe pămantul României”, la gândul că de acum, ”Iarba rea din holdă piară,/ Piară dusmănia-n Țară,/ Între noi să nu mai fie,/ Decât flori și armonie.” Așa au răsunat toate coardele vocale ale naiului, chitarelor și vocilor participanților, întâlnindu-se poate în văzduhul curat și senin cu ecoul nestins al mărturiei Unirii Principatelor Române.