Exercițiu de salvare la avalanșă în Masivul Parâng

Home Stiri la zi Exercițiu de salvare la avalanșă în Masivul Parâng
Exercițiu de salvare la avalanșă în Masivul Parâng

Un exercitiu complex de căutare-salvare în avalanșă a fost organizat joi, 7 februarie, de către ISU Hunedoara, cu participarea salvamontiștilor hunedoreni și a structurilor de salvare montană ale M.A.I., în masivul Parâng.

Scenariul exercițiului a presupus producere unei avalanșe ce a surprins, pe un traseu montan, 4 turisti ce au fost îngropați sub zăpadă. Pentru localizarea răniților, salvamontiștii hunedoreni au utilizat cele mai noi echipamente folosite în întreaga lume în asemenea situatii. Este vorba despre o dronă, cu ajutorul căreia a fost observată și evaluată situația din aria afectată de avalanșă, despre sisteme de emisie-receptie folosite de alpiniști și despre sonde de avalanșă sau rucsaci prevăzuți cu airbaguri de protecție pentru salvatori.

Dupa recunoașterea realizată prin dronă, a intrat în scenă unitatea de căutare canină a Salvamont Hunedoara, specializată în identificarea victimelor îngropate în zăpadă. Cercetarea locului producerii presupusei dislocări de zăpadă a fost realizată și cu ajutorul sondelor de avalanșă, care pot pătrunde până la 3 metri în zăpadă.

Scenariul a mai implicat preluarea răniților de catre sălvatorii SMURD și blocarea DN 7A de dislocarea zăpezii. Exercițiul a urmărit atât fixarea și exersarea noilor tehnici de căutare în avalanșă cât și capacitatea de cooperare a structurilor implicate în gestionarea unei asemenea situații: Salvamont Hunedoara, Prefectura Hunedoara, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Județean de Politie, Inspectoratul Județean de Jandarmi și Agenția de Dezvoltare Economico-Socială Hunedoara.

Exercițiul vine la doar câteva zile după ce, în zona Cheilor Jiețului, o avalanșă a blocat DN7 A pentru câteva ore.